Njemački ministar gospodarstva upozorio građane da bi ove zime mogli ostati bez plina

Njemački savezni ministar gospodarstva Robert Habeck izrazio je zabrinutost zbog prijeteće energetske krize ove zime, rekavši njemačkim medijima da je situacija izuzetno napeta i da postoji mogućnost da Njemačka ostane bez plina.

Habeck je govorio u petak, apelirajući na Nijemce da smanje potrošnju prirodnog plina prije ove zime, dan nakon što je njemačka vlada pokrenula novi program smanjenja cijena kako bi pomogla Nijemcima s rastućim troškovima energije.

Nova politika sniženja cijena pokrivat će 80 posto redovne potrošnje u pokušaju da se Nijemce natjera da troše manje plina i scenarij nestašica učini manje vjerojatnim.

“Za gornjih 20 posto normalne potrošnje sigurno ćete morati platiti cijeli račun”, rekao je Habeck za radio Deutschlandfunk Radio, prenosi Reuters.

Habeck je dodao da se Njemačka suočava s “izuzetno napetom situacijom” uoči zime i dodao: “Ako ne štedimo, ako kućanstva ne smanje potrošnju, i dalje riskiramo da zimi nemamo dovoljno plina.”

Apel Nijemcima dolazi nakon što je Habeck prošli tjedan ustvrdio da je njemačko skladište plina popunjeno 90 posto i naveo da bi Njemačka trebala “udobno” prebroditi zimske mjesece.