Njemački ministar obran: „Nijemci se moraju priviknuti na mogućnost novog rata u Europi“

Foto: Christian Ender

Novi rat u Europi više nije nezamisliv i njemačko društvo se mora prilagoditi ovoj stvarnosti, ustvrdio je ministar obrane Boris Pistorius pozivajući na povećanje vojne potrošnje.

U intervjuu za njemački ZDF u nedjelju, Pistorius je inzistirao da se Nijemci “moraju ponovo naviknuti na pomisao da bi opasnost od rata u Europi mogla predstavljati prijetnju”. Govoreći o obrambenim sposobnostima Berlina, ministar je pozvao svoje sunarodnjake da “postanu ratno sposobni”.

Dužnosnik je naveo sukob u Ukrajini kao i neprijateljstva između Izraela i Hamasa kao dokaz da bi borbe mogle izbiti i drugdje.

Pistorius je odbacio kritike da je vlada kancelara Olafa Scholza bila prespora u izgradnji njemačkih oružanih snaga, tvrdeći da one rade što je brže moguće kako bi nadoknadile 30 godina zanemarivanja i nedovoljnog financiranja. Ministar je obećao da će Bundeswehr biti neprepoznatljiv za tri-četiri godine i sugerirao da je njemačka vojska već sada među najjačima u NATO-u i Europi.

Komentirajući situaciju na Bliskom istoku, Pistorius je ustvrdio da se trenutni sukob odnosi na “pravo Izraela na samoobranu i pravo na postojanje”, s čime se Njemačka “bezuvjetno” slaže. Prema ministrovim riječima, “dužnost Berlina je stati na stranu Izraela” pokušavajući spriječiti daljnju eskalaciju.