Njemački ministar obrane priznao da Bundeswehr nije u stanju obraniti zemlju u slučaju rata

Foto: Ronny Hartmann / AFP

Njemački ministar obrane Boris Pistorius priznao je ovog tjedna da njemačka vojska nije sposobna obraniti naciju ako bude potrebno.

Pistorius, koji je prošlog mjeseca preuzeo ulogu vrhovnog zapovjednika Bundeswehra, rekao je da njemačke oružane snage u trenutnom sastavu neće moći braniti svoju domovinu ili zaštititi NATO saveznike u Europi ako budu prisiljene na izravan rat sa silom kao što je Rusija.

Ministar obrane rekao je u komentarima koje su prenijele novine Bild: “Mi nemamo oružane snage koje su sposobne za obranu, tj. sposobne obraniti se od ofenzive brutalno vođenog napadačkog rata.”

Pistoriusova iskrena priznanja su u suprotnosti s nekim od njegovih prethodnika u Ministarstvu obrane, uključujući Christine Lambrecht, koja je podnijela ostavku u siječnju. Prije odlaska s dužnosti, Lambrecht je navodno pokušao uskratiti dokumente o vojnoj spremnosti od njemačkog parlamenta ili Bundestaga.

Pod bivšom ministricom obrane bivše kancelarke Angele Merkel, Ursulom von der Leyen — sada predsjednicom Europske komisije — takvi su dokumenti u početku bili klasificirani kao strogo povjerljivi. Zastupnici Bundestaga bili su prisiljeni posjetiti sigurnu sobu u zgradi parlamenta kako bi pročitali podatke.

Odgovarajući na Pistoriusove komentare, bivši predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga, Norbert Röttgen, rekao je: “Ono što Pistorius kaže je gorka istina. Hrabro je i dobro da ih ministar obrane ne prešućuje, nego ih jasno izgovara. Ali on također opisuje svoj zadatak: promijeniti to, dobiti političku podršku vlastite stranke.”

Autor: Ivica Mandekić