Njemački ministar zdravstva Jens Spahn, član Merkelinog CDU, namjrava uvesti zakon prema kojem bi se s 2500 eura kažnjavalo roditelje koji ne cijepe svoju djecu protiv ospica.

Naš cilj je spriječiti zarazu djece ospicama i zato bi sva djeca u vrtićima i školama morala imati potvrdu o cijepljenju,“ rekao je Spahn u intervjuu za Bild.

Svi roditelji moraju biti sigurni da im djecu neće zaraziti druga djeca,“ dodaje Spahn.

Oglas:

       

Ukoliko bude prihvaćen, ovaj zakon bi roditelje necijepljene djece kažnjavao s 2500 eura novčane kazne te zabranom ulaska takve djece u vrtiće. Ipak, zbog obveznog pohađanja osnovne škole, ta se zabrana u školama ne bi mogla provesti.

Roditelji necijepljene djece dobili su rok od godinu dana da ishode potvrdu o cijepljenju.

Prema podacima koje također navodi Bild, u Njemačkoj se nalazi oko 600.000 osoba koje bi se trebale cijepiti protiv ospica. Od toga je oko 361.000 djece te oko 220.000 zaposlenika vrtića, škola i zdravstvenih ustanova.

Epidemiološki institut Robert Koch navodi da je u Njemačkoj protiv ospica cijepljeno 93 posto djece, dok stručnjaci smatraju da bi ta brojka trebala biti 95 posto kako bi se bolest „iskorijenila“.

Spahn smatra da će novi zakon biti usvojen bez problema zbog suglasnosti koalicijskog partnera SPD-a.

Cijepljenje u Njemačkoj dosad nije bilo obvezno te se provodilo dobrovoljno. Međutim, u nekoliko posljednjih mjeseci diljem Njemačke su privremeno zatvarane škole i vrtići zbog pojave većeg broja djece zaražene ospicama. Broj eventualnih smrtnih ishoda, kao posljedica ospica, nije poznat.

Unatoč rekordnom broju cijepljenja protiv ospica u Europi one su odnijele 72 života