Njemački MUP – LGBT zastava smije biti izvješena na zgradama državnih institucija

Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u srijedu da je odobrilo podizanje duginih zastava na zgradama savezne vlade u nekim prilikama, što je potez kojim bi se prekinule rasprave o nejasnim pravilima i signaliziralo prihvaćanje različitosti.

Ministarstvo je kazalo da vijorenje zastave duginih boja “mora biti povezano s konkretnim datumom”, kao što su marševi ponosa ili 28. lipnja godišnjica pobuna u Stonewallu 1969. u New Yorku koji su pomogli pokretanju globalnog LGBTQ pokreta. Postoje neki državni praznici i drugi dani kada to neće biti dopušteno.

Ministarstvo je priopćilo da do sada nije postojalo pravilo koje bi formalno dopuštalo zastavu, “što je u prošlosti često dovodilo do rasprava”.

“Mi smo moderna i raznolika zemlja”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u priopćenju. “Krajnje je vrijeme da i mi kao državne institucije to jasnije pokažemo.”

“Želimo da diskriminacija ljudi zbog njihovog seksualnog identiteta prestane u svim područjima društva”, dodala je. “Želimo pokazati solidarnost sa svima onima koji još uvijek doživljavaju isključenost.”

Ova odluka dolazi dok koalicija tri socijalno liberalne stranke kancelara Olafa Scholza, koja je preuzela dužnost u prosincu, slijedi program društvenih reformi.

Vlada je pokrenula akciju uklanjanja iz kaznenog zakona zemlje zabrane liječnicima da “reklamiraju” usluge pobačaja. Između ostalog, želi i legalizirati prodaju kanabisa u rekreativne svrhe, olakšati put do njemačkog državljanstva i ukinuti ograničenja za dvojno državljanstvo.

Vlada također želi ukinuti 40 godina star zakon koji zahtijeva od transseksualnih osoba da dobiju psihološku procjenu i sudsku odluku prije službene promjene spola, što je proces koji često uključuje intimna pitanja. Treba ga zamijeniti novim “zakonom o samoopredjeljenju”.