Njemački muškarci prodaju očinstvo trudnim imigranticama, država nemoćna

Njemačko tužiteljstvo tvrdi da muškarci u Berlinu lažno tvrde da su očevi djece trudnica koje su došle u imigrantskom valu, čime omogućavaju ženama da ostaju u zemlji, a zauzvrat dobivaju novac.

U Njemačkoj je zakonski moguće da muškarac priznaje očinstvo djeteta, čak i ako mu nije biološki otac. No, berlinsko tužiteljstvo kaže da se taj sustav naveliko zloupotrebljava u posljednje vrijeme.

Trudnice plaćaju njemačkim muškarcima da priznaju očinstvo njihovog djeteta, što znači da dijete automatski dobiva pravo na njemačko državljanstvo, a žena dobiva pravo na ostanak u zemlji.

Govorimo o velikom broju slučajeva koji se pojavljuju svaki mjesec, u nekim slučajevima imamo muškarce koji su priznali očinstvo desetak različite djece, od različitih majki“, tvrdi Martin Steltner iz berlinskog tužiteljstva.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci, preko 700 lažnih očinstava prodano je u Berlinu, i to je samo ono za što se zna. Žene plaćaju nekoliko tisuća eura za priznanje očinstva. S druge strane, ti uglavnom nezaposleni muškarci, ne plaćaju ništa za uzdržavanje djece, te sav teret socijalnih davanja i uzdržavanja pada na državu.

U jednom slučaju, 70 trudnica iz Vijetnama živjelo je u kući u Berlinu, povezanoj s navedenom prijevarom. No, većina novčanih transakcija obavlja se izvan zemlje, a većina žena dolazi iz Afrike i istočne Europe.

Tužiteljstvo se žali da nema zakonskih okvira prema kojima bi se mogli boriti protiv opve prijevare, jer službeno, nikakav zakon nije prekršen. Trenutni zakon kaže da otac djeteta može biti bilo tko tko to dijete prizna, bez obzira radi li se o biološkom ocu ili ne.

Izvor: Local