Njemački obavještajci navode 2000 „potencijalnih“ islamskih terorista

Ured za zaštitu Ustava objavio je da u zemlji živi najmanje 2080 islamista koji se smatraju „potencijalnim teroristima“.

Stoga je prijetnja od islamskog terorizma „još uvijek velika“, izjavila je glasnogovornica Ureda za zaštitu Ustava agenciji RedaktionsNetzwerk Deutschland. Današnju salafističku scenu u Njemačkoj čini najmanje 12.150 ljudi, što je oko 1.350 više nego što je zabilježeno u ljeto 2018. godine.

Agencija je također upozorila da su, unatoč vojnom porazu ISIL-a u Iraku i Siriji, podzemne strukture organizacije još uvijek netaknute, a zapadnjaci i dalje središnji neprijatelj terorističke skupine.

Ured za zaštitu Ustava također je napomenuo da poznaje preko 1060 islamista iz Njemačke koji su posljednjih godina krenuli u Irak i Siriju. Otprilike trećina njih vratila se i ponovno živi u Njemačkoj, dok se nekoliko stotina nalazi u iračkim i sirijskim zatvorima.

Od onih koji su se vratili u Njemačku, agencija vjeruje da je nešto više od stotinu njih direktno sudjelovalo u borbama ili dobilo vojnu obuku. To su pojedinci koji su glavni fokus sigurnosnih službi.

U travnju su njemačke vlasti uhitile četvoricu osumnjičenih članova grupe Islamske države za koje se vjeruje da su planirali napad na američke vojne objekte u tom području.

Unatoč tome što brojne obavještajne službe godinama upozoravaju na prijetnje „potencijalnih“ terorističkih skupina, države po tom pitanju nisu ništa konkretno učinile, budući da u iluziji demokracije kriminalci i teroristi imaju „ljudska prava“ koja su značajnija u odnosu na ostale, a posebice žrtve.