Nalazi njemačke Savezne obavještajne službe (BND) govore da je turska vlada namjerno poticala nerede ubacujući pripadnike svojih sigurnosnih službi među imigrante.

BND optužuje turske snage reda da su se ubacili među imigrante duž granice gdje su se i sami predstavljali kao migranti, bacajući kamenje i druge predmete na grčke snage u namjeri da potaknu nerede i olakšaju proboj u Grčku i Europsku uniju.

Turske vlasti demantirale su ove navode, prenosi njemački tabloid Bild, a iz BND-a nisu otkrili detalje o navodima.

Turska vlada bila je prisiljena ponovno zatvoriti granicu zbog straha da bi velika masa imigranata koja se okupila na tom području potencijalno mogla širiti korona virus.

Unatoč nedavnom potezu Turske da zatvori svoju stranu granice, napadi na grčku pograničnu ogradu nastavili su se, uključujući jedan incident prošlog tjedna u kojem su migranti naoružani improviziranim ljestvama pokušali prijeći ogradu.

Grčki ministar za zaštitu građana Michalis Chrisochoidis izjavio je da su malobrojne obitelji i stariji ljudi među imigrantima već napustili pogranično područje i da je ostalo samo 5.000 mladića, koje je nazvao „provokatorima“.