Prema navodima Njemačke savezne obavještajne službe BND, Xi Jinping, najviši dužnosnik Komunističke partije Kine, pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da od javnosti sakrije informacije o prenošenju COVID-19 s čovjeka na čovjeka, odgodivši time sposobnost većine zemalja da adekvatno odgovore na epidemiju za najmanje četiri do šest tjedana.

Prema izvještaju Der Spiegela, BND kaže da su kineske komunističke vlasti uvjerile WHO da prikrije ključne informacije od javnosti, čime bi se omogućilo narodima da brže i učinkovitije odgovore na pandemiju COVID-19.

21. siječnja kineski čelnik Xi Jinping zatražio je od šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa da obuzda informacije o prijenosu s čovjeka na čovjeka i da odgodi upozorenje za pandemiju“, piše u izvještaju novinar Matthias Gebauer.

WHO se u više navrata iskazao kao organizacija s krajnje nestručnim kadrom upitnih stavova i još upitnije prošlosti.

Također se pokazalo da je organizacija davala i kontradiktorne smjernice u početku pandemije, dok je jedan od „stručnjaka“ nedavno Švedsku prezentirao kao „model“ po kojem bi svijet trebao djelovati, iako ta zemlja ima enormno veću stopu smrtnosti u odnosu na susjedne zemlje, a također i jednu od najviših u Europi.

Ghebreyesus je višestruko hvalio kineske vlasti u njihovoj navodnoj „borbi“ protiv pandemije dok se istovremeno žestoko opirao tvrdnji da je koronavirus isključivo „proizvod kineskog laboratorija“, pravdajući to željom da se izbjegne diskriminacija Kineza.