Njemački parlamentarac: „Ovo nije zajebancija, ja sam stvarno žena“

AFP / Andreas Gebert / Christof Stache

Markus Ganserer u listopadu je ponovno izabran u bavarski parlament, no Markus neće ponovno zasjesti u svoju staru stolicu, već će na njegovo mjesto doći Tessa, njegov ženski alter-ego.

Predstavljajući stranku Zelenih, Tessa/Markus Ganserer je prvi otvoreno transrodni političar. Ganserer se od 2013. godine nalazi u parlamentu, a ove godine osvojio je novi mandat.

Markus je prošlog tjedna na tiskovnoj konferenciji objavio da je transrodan već desetak godina, te je konačno u javnost odlučio izaći kao Tessa, te će se ubuduće predstavljati kao žena.

Ja sam žena svakim dijelićem svojeg tijela, ovo nije zajebancija, ja to nisam izabrala ali ja sam stvarno žena.

[do_widget id=text-53]

Ganserer je oženjen i ima dva sina, te kaže kako je otkrio svoj pravi identitet pred desetak godina kad je po kući počeo nositi haljine.

Iako će Ganserer ubuduće u parlament dolaziti s vlasuljom na glavi, te našminkan u haljini, i dalje će ga se oslovljavati s „Markus“, jer njemački zakon nalaže da su potrebna dva stručna liječnička mišljenja, i razdoblje od godinu dana da bi se osobi pravno priznala promjena spola.

No zato su progresivni njemački političari i Markusovi, pardon Tessini kolege, poručili da će ga/ju oslovljavati kao ženu u parlamentu. „Njezin identitet ne bi trebao biti problem u ovoj ustanovi, savjetovat ću kolegama parlamentarcima da gospođu Ganserer oslovljavaju kao ženu, usprkos pravnoj situaciji“, poručila je Ilse Aigner, predsjednica bavarskog parlamenta.

IZVORRT