Njemački političar spriječio objavu fotografije berlinskog napadača zbog straha da će ona izazvati „rasnu mržnju“

3b99fabc00000578-0-image-a-13_1482514446139

Njemački političar i predsjednik sudbenog vijeća u Hamburgu, suočen je sa optužbama da je spriječio policiju u objavljivanju fotografije terorista koji je počinio masakr u Berlinu.

Till Steffen, navodno je spriječio policiju u Hamburgu u objavljivanju fotografije Anisa Amrija, dok je ovaj još bio na slobodi te ga je tražila policija.

Amri je tada bio glavni osumnjičenik za teroristički napad u Berlinu, nakon što su njegovi dokumenti pronađeni u kamionu koji se zabio u skupinu ljudi na božićnom sajmu u Berlinu, pritom ubivši 12 osoba.

Navodno je Steffen htio spriječiti objavu Amrijevih fotografija zbog straha da bi to iniciralo „predrasude i rasnu mržnju“.

Novine Bild objavile se da je policiji bilo dopušteno dati u javnost opis ubojice, ali ne i objaviti kako dotični izgleda, pod izlikom zaštite privatnosti.

Steffen, koji je član stranke Zelenih i ujedno predsjednik sudbenog vijeća u Hamburgu, dopustio je objavu fotografije tek nakon poziva novinara, nekih 12 sati kasnije.

CDU-ov političar Richard Seelmaecker reagirao je, kao i veliki dio javnosti, na ovaj potez Steffena: „Anis Amri je navodno ubio dvanaest ljudi, no umjesto da učini sve da se ubrza potraga za tom osobom, Steffen se više brine zbog mogućih komentara na Facebooku.“

Izvor: Daily Mail