Njemački političari savjetuju korištenje vlažnih maramica umjesto tuširanja

Suočeni s energetskom krizom, ljudi mogu puno uštedjeti korištenjem vlažnih maramica umjesto tuširanja, rekao je šef njemačke pokrajine Baden-Württemberg Winfried Kretschmann u intervjuu u petak.

Kretschmann, iz stranke Zeleni, vodi jugozapadnu njemačku saveznu državu koja graniči s Francuskom i Švicarskom, s oko 11 milijuna stanovnika. Porsche i Mercedes-Benz imaju svoje sjedište u glavnom gradu države Stuttgartu. Govoreći za novine Südwest Presse o energetskoj krizi s kojom se Njemačka trenutno suočava, Kretschmann je otkrio koje korake on osobno poduzima kako bi izbjegao rasipanje energije.

Rekao je da ima “ogromnu” solarnu elektranu na krovu svoje kuće, vozi električni automobil i grije samo jednu sobu, što je ionako nazvao “zdravijom” navikom. Na pitanje je li se također tuširao hladnom vodom, Kretschmann je rekao da je učinio nešto još bolje.

“Ne morate se stalno tuširati. Tu su, na kraju krajeva, vlažne maramice – koristan izum.”

Gotovo dvije trećine Nijemaca već je smanjilo vrijeme pod tušem kao odgovor na opetovane vladine pozive da to učine, pokazuje prošlomjesečna anketa istraživačkog instituta INSA.