Njemački političari se čude što Turci u Njemačkoj slave Erdoganovu pobjedu

Foto: Omer Messinger / Getty Images

Brojni izabrani dužnosnici u Njemačkoj izrazili su zabrinutost zbog proslava kojima se slavila pobjeda Recepa Tayyipa Erdoğana na predsjedničkim izborima u Turskoj u nedjelju.

Erdoğana mnogi sve više vide kao protivnika Europske unije, a turski moćnik često dolazi u sukob s europskim silama zbog svog sve bliskijeg odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zbog čestog ucjenjivanja bloka otvaranjem vrata migracijama.

Progresivci diljem kontinenta također su uznemireni pobjedničkim govorom islamističkog turskog predsjednika, u kojem je obećao zaštititi zemlju od navodnih pokušaja “pro-LGBT” da se “infiltriraju” u tursko društvo.

Međutim, prema izvješću njemačkog lista Bild, Erdoğanov ponovni izbor nije dočekan očajavanjem turskog stanovništva u zemlji, već likovanjem na njemačkim ulicama, s “desetcima tisuća” koji su izašli na ulice kako bi proslavili pobjedu, dok mašu turskim zastavama.

Mnogi od onih koji su sudjelovali u takvim proslavama bili su dio značajne turske manjine u Njemačkoj koju čine i imigranti, kao i djeca i unuci imigranata, među kojima je Erdoğanova popularnost veća nego u samoj Turskoj. Turski državljani koji žive u Njemačkoj imaju pravo glasa na izborima u svojoj domovini, a ranije su velikom većinom podržavali Erdoğanovu islamističku vladu.

Takvo iskazivanje likovanja izazvalo je veliku nelagodu kod mnogih progresivnih njemačkih političara, a nekima je bilo teško shvatiti ideju da bi etnički Turci u njihovoj zemlji mogli podržavati protivnika Europe i europskih vrijednosti unatoč tome što su mnogi od njih njemački državljani.