Njemački političari šokirani spoznajom da Njemačka izvozi oružje

Foto: AFP / Christof Stache

U posljednjem mandatu njemačke vlade, njemačka vojna industrija izvezla je 25 milijardi eura vrijednosti vojne opreme, što je iz nekog razloga strašno razljutilo političke protivnike vlasti, a dijelom i njemačku javnost.

Većina kupaca su zemlje s Bliskog istoka, gdje je Berlin odobrio prodaju 14,48 milijardi eura vrijednosti vojne opreme, u razdoblju između 2014. i 2017. godine. To je za pedeset posto povećanje u odnosu na prethodni mandat vlade. Najveći uvoznik je Alžir, za kojim slijede Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

SPD, koji je tvorio koaliciju s Merkelinim CDU-om, obećao je ograničiti izvoz oružja još na početku mandata.

Prije četiri godine, SPD je obećao zaokret od izvozne politike koja se bazirala isključivo na ekonomskom interesu“, izjavio je predstavnik stranke Die Linke, Stefan Liebich, dodajući da je „u stvarnosti izvoz povećan umjesto da je smanjen“.

Parlamentarni predstavnik istoimene stranke Dietmar Bartsch nazvao je „nečuvenom“ činjenicu da Njemačka izvozi oružje diktatorskim režimima, te kako se tu radi o „moralno propasti vladajuće koalicije“.

Barstch se dotaknuo i teme njemačkih tenkova koji su prodani Turskoj, a koje Turska koristi u svojim operacijama u Siriji. On je također pozvao na automatsku obustavu isporuke oružja Turskoj. Jer navodno, ako Nijemci ne isporuče nekoliko tenkova toj zemlji, vjerojatno Turska neće nigdje na svijetu moći nabaviti nove tenkove i neće moći vršiti vojne operacije u Siriji.

Bizarna je i sama konotacija izjave o prodaji oružja „diktatorskim režimima“, pogotovo kad dolazi iz zemlje gdje sloboda govora ne postoji, a u zatvor se može otići i radi kritike vladajuće politike ili preispitivanja povjesnih dogmi.

IZVORSputnik