Krilo mladeži vladajuće njemačke stranke SPD u gradu Bremenu pozvalo je na dane bez muškaraca na predstojećim uskršnjim festivalima zbog sve većeg broja seksualnih napada na žene koji se događaju u regiji.

Mladi socijalisti (Jusos) žele da neki dani budu samo za žene na velikim lokalnim sajmovima u Osterwieseu i Freimarktu kako bi sudionice mogle uživati bez prijetnje seksualnim napadom.

Prošle je godine broj seksualnih napada u regiji porastao na rekordnu razinu, pokazuju statistike kriminala objavljene u četvrtak. Liberalna koalicijska državna vlada ne pravi razliku između njemačkih i stranih državljana; međutim, tijekom posljednjih godina bilo je više izvješća o ženama koje trpe uznemiravanje od strane imigranata.

Organizacija mladih priopćila je da su seksualni napadi postali uobičajena pojava na događajima i da gotovo svaki posjetitelj sada ili vidi ili čuje za incident uznemiravanja ili seksualnog napada.

“Posebno žene i LGBT osobe moraju moći sudjelovati na Uskršnjem sajmu bez straha da će postati žrtve seksualnog uznemiravanja”, rekla je potpredsjednica države Lara Gerecke.

Organizacija je pozvala na probu koja bi omogućila da se jedan dan na oba pučka festivala ove godine održi bez muških posjetitelja. “Na kraju, organizatori, izvođači i službenici za provođenje zakona moraju organizirati siguran festival”, rekao je čelnik mladih socijalista u saveznoj državi Sebastian Schmugler.

Taj je potez odbacila udruga koja predstavlja izvođače na događaju, koji tvrde da će naštetiti poslovanju isključivanjem velikog dijela njihove potencijalne publike. Udruga je inzistirala na tome da festivali već čine dovoljno kako bi podržali zaštitu žena, uključujući timove za podizanje svijesti na licu mjesta kako bi pomogli u hitnim situacijama.

Zabranu dolaska muškarcima ne smatraju ispravnim putem: “Mi smo obiteljska pučka fešta i brinemo se da se svi posjetitelji osjećaju sigurno”, istaknuo je predsjednik udruge Rudolf Robrahn.