Njemački startup Volocopter u srijedu je otrkio svoju letjelicu koju se nada da bi mogla postati prvi zračni taksi u svijetu.

Letjelica pod imenom VoloCity ima mjesta za dva putnika i njihovu ručnu prtljagu, navodi Volocopter u priopćenju za javnost. Električno vozilo za vertikalno polijetanje i slijetanje također ima 18 rotora s aerodinamično oblikovanim gredama i novim „stabilizatorom“ koji – kao što pretpostavljate – pružaju veću stabilnost tijekom leta.

Volocopter tvrdi da VoloCity može letjeti brzinom od 110 kilometara na sat, s dometom od 35 kilometara. To se možda ne čini strašno daleko, ali s obzirom na to da je cilj Volocoptera da letjelica prevozi ljude po gradovima, trebalo bi biti dovoljno da se putnici nađu tamo gdje požele ići.

Zanimljivost je da VoloCity ispunjava lokalne sigurnosne standarde te može legalno pružati usluge klijentima.

„[VoloCity] je strogo dizajniran da udovolji zahtjevima Urbane zračne mobilnosti,“ rekao je izvršni direktor Volocoptera Florian Reuter u priopćenju za javnost, „i uključuje sve zahtjeve SC-VTOL standarda certifikata koji je EASA utvrdila u srpnju 2019.

Volocopter sada planira raditi na izgradnji infrastrukture za pokretanje komercijalne zračne taksi službe, uključujući luke za polijetanje i slijetanje – a za one koji ne mogu čekati da vide let VoloCityja, startap će održati javnu demonstraciju leta u Singapuru u četvrtom tromjesečju 2019. godine.