Njemački sud odlučio da tajne službe mogu legalno prisluškivati i nadzirati AfD

Foto: Jens Schlueter / Getty Images

Njemački upravni sud dao je domaćoj obavještajnoj agenciji zeleno svjetlo za aktivno špijuniranje stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja ima 81 mjesto u nacionalnom parlamentu Bundestagu, nakon što je agencija tu stranku označila kao sumnjivu.

Njemački Ured za zaštitu ustava (BfV), domaća obavještajna agencija te zemlje, sada će moći aktivno špijunirati AfD nakon što je sud u Kölnu odbio tužbu stranke protiv klasifikacije ekstremizma od strane BfV-a .

Upravni sud je navodno odbacio tvrdnje AfD-a da je procjena BfV-a bila slična zabrani stranke i odbacio činjenice da su dijelovi stranke kao što je Flügel (krilo), društveno konzervativna frakcija, raspuštena, javlja Deutsche Welle.

Suci u predmetu utvrdili su da su, unatoč raspuštanju grupe Flügel, članovi još uvijek bili unutar stranke i igrali aktivne uloge te tvrde da je organizacija mladih stranke također inspirirana „ksenofobičnim konceptima“.

Stranka se zalaže za rasizam, stranka se zalaže za isključenje manjina, stranka se zalaže za nepoštovanje društvenog sustava“, rekao je predsjednik BfV-a Thomas Haldenwang nakon presude, tvrdeći da je to bio „dobar dan za demokraciju“.

BfV će sada imati mogućnost aktivnog špijuniranja članova stranke, prisluškivanja njihove komunikacije, kao i angažiranja doušnika unutar stranke.

Ovaj slučaj je prvi put u Njemačkoj nakon Drugoga svjetskog rata da je stranka koja je zastupljena u svim regionalnim parlamentima, njemačkom saveznom parlamentu i parlamentu Europske unije bila pod nadzorom državne obavještajne agencije.