Njemački supermarket udvostručio cijene kobasica kako bi pokazao “utjecaj hrane na okoliš i zdravlje”

Vodeći njemački lanac supermarketa izazvao je kontroverzu zbog povećanja cijena ključnih prehrambenih artikala kako bi ljudima pokazao navodnu “pravu cijenu” za okoliš i zdravlje ljudi.

Penny Markt, koji ima više od 2.000 trgovina diljem Njemačke, podigao je cijene osnovnih prehrambenih proizvoda poput sira i kobasica za čak 94 posto u pokušaju da pokaže koliko je tvrtka ekološki osviještena.

Prema izvješću Der Spiegela, lanac supermarketa dosad je primijenio svoj sustav “pravih cijena” samo na devet od više od 3.000 proizvoda na svojim policama.

Shema je dovela do povećanja cijene paketa bečkih kobasica sa 3,19 eura na 6,01 euro preko noći. U međuvremenu, “prava cijena” veganskog šnicla bila je samo nekoliko centi viša od izvorne cijene.

Tvrtka je rekla da želi podići svijest o budućem utjecaju neke hrane na okoliš i zdravlje javnosti.

“Moramo poslati neugodnu poruku da cijene naših prehrambenih proizvoda koje se skupljaju duž opskrbnog lanca ni na koji način ne odražavaju troškove zaštite okoliša”, rekao je glavni operativni direktor tvrtke Stefan Görges.

Trgovac mješovitom robom kritiziran je zbog uključivanja u zeleni trik usred krize troškova života u kojoj mnogi Nijemci jedva spajaju kraj s krajem, s računima u supermarketima koji su već glavni trošak, a inflacija je još uvijek iznad šest posto.