Oštećenje „simbola Europske unije“ moglo bi rezultirati novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine prema novim zakonima predloženim u saveznoj pokrajini Saska, u Njemačkoj.

Zakonodavci u ove pokrajinei žele donijeti novi zakon „kako bi poduzeli čvrste i učinkovite akcije protiv onih čiji je cilj omalovažavanje temeljnih vrijednosti Europske unije“ napadanjem „ugleda simbola Europske unije“, navode regionalne novine Saarbrücker Zeitung.

Predloženi zakon tretirao bi kao kazneno djelo čin uklanjanja, oštećivanja i nagrđivanja zastave EU, za što bi slijedila novčana kazna ili zatvorska kazna od tri godine.

Premda bi „pravo na objektivnu ili legitimnu kritiku“ navodno ostalo zaštićeno, zagovornici zakona tvrde da je „zapovijed samopoštovanja“ da Njemačka, kao država članica osnivačica Europske unije, „štiti [zastavu] od zlonamjernog prezira“.

Zakon bi također štitio Bethovenu Odu radosti, koja je prisvojena kao himna EU.

Teški prijedlog slijedi primjer Francuske, na čelu s globalistom Emmanuelom Macronom, u kojoj je od početka ove godine zastava Europske unije postala obvezan rekvizit u svim školskim učionicama, državnim i privatnim.