Gotovo 30 godina nakon pada Berlinskog zida, njemački parlamentarci u četvrtak su donijeli odluku da presele ogromnu arhivu tajne komunističke policije Stasi u Savezni arhiv, unatoč protivljenju dijela povjesničara i bivših disidenata i žrtava progona.

Nakon glasanja u parlamentu u četvrtak, arhivski dokumenti koji su većinom požutjeli, od sredine 2021. godine biti će pod nadzorom Saveznog arhiva, prenosi AFP.

Roland Jahn, trenutni savezni povjerenik, obećao je da će dosjei ostati dostupni žrtvama, novinarima i povjesničarima te da će dokumenti imati koristi od stručnosti i infrastrukture za očuvanje i digitalizaciju dokumenata.

Jahn, također bivši aktivist za građanska prava, rekao je da je cilj stvaranja Stasi-jeve arhive „prikladan za budućnost jer stručnost, tehnologiju i resurse možemo iskoristiti pod krovom Savezne arhive“.

Međutim, neki kritičari izrazili su strah da će se Stasi-jevi dokumenti izgubiti u daleko većoj arhivi.

Povjesničar Hubertus Knabe, koji je ranije upravljao spomen-obilježjem u bivšem zatvoru Stasi-ja u berlinskom okrugu Hohenschoenhausen, upozorio je da „najveća institucija za suočavanje s prošlošću GDR-a (Njemačka demokratska republika) više neće postojati nakon 2021. godine“.

Grupa za podršku bivšim žrtvama Stasi-ja, Aufarbeitungsverein Buergerkomitee 15. Januar, upozorila je da se nikad ne smije ugroziti neovisni status povjerenika i arhiva.

„Postoje bojazni da bi informacije o nadzoru i pregledavanju dosjea“ mogle biti podložne političkim ćudima, a neugodne informacije mogle bi se držati pod omotima, tvrde iz skupine.

Jahn, upitan da li je restrukturiranje bio pogrešan potez u ključnu obljetnicu, rekao je „Sasvim suprotno.

Šaljemo poruku da na 30. godišnjicu … imamo ovaj simbol mirne revolucije – odnosno pristup spisima i mogućnost njihove upotrebe – i to je nešto što trajno osiguravamo.