Berlin mora raskinuti s postojećim “odnosom krajnjeg podaništva” prema Americi i njezinoj vanjskoj politici “obilježenoj kršenjem međunarodnog prava”, rekla je u petak Sevim Dagdelen, zamjenica šefa frakcije Ljevice u Bundestagu. Njemačka mora zahtijevati da se američke snage stacionirane na njezinu teritoriju povuku, zajedno s američkim nuklearnim oružjem, inzistirao je zastupnik.

“Nakon 78 godina, sada je vrijeme da se američki vojnici vrate kući”, rekla je Dagdelen na parlamentarnom događaju povodom 75. godišnjice Marshallova plana. Američke vojne baze djeluju “poput izvanzemaljskih zona u kojima njemački ustav ne vrijedi”, rekla je zastupnica, koja je također članica parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Washington koristi svoje baze na njemačkom tlu za vođenje ratova u inozemstvu i pokretanje “smrtonosnih napada bespilotnim letjelicama”, rekla je Dagdelen, dodajući da su neke od tih radnji “u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Kritizirala je i redovite sastanke NATO-a u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj, na kojima se raspravlja o vojnoj pomoći Kijevu. Washington je domaćin ovih konferencija “kao da je Okupacijski statut još uvijek na snazi”, rekala je zastupnica, dodajući da je Berlin također dopustio SAD-u da ga stavi “na liniju vatre” s isporukama njemačkih tenkova Ukrajini.

“Američka administracija ostavlja dojam da ne želi saveznike, već samo lojalne vazale”, rekla je, ukazujući na nemar Amerike prema interesima i zahtjevima svojih partnera. Prema Dagdelen, “sve je manje zemalja u svijetu spremno to prihvatiti”. Pravo “prijateljstvo” treba se temeljiti na međusobnom poštivanju ljudskih prava i međunarodnog prava, dodala je zastupnica.