Ekstremne vremenske prilike koje se često propagiraju kao „globalno zatopljenje“ ili „klimatske promjene“ moguća su posljedica djelovanja takozvanih „gravitacijskih valova“, tvrde njemački znanstvenici.

Iako su takvi valovi nevidljivi za standardnu meteorološku opremu, gravitacijski valovi često djeluju kao destabilizatori vremenskih prilika, piše Science Daily.

Istraživanje je financirala njemačka Zaklada za istraživanja, a predvodio ga je tim sa Sveučilišta Göthe u Frankfurtu. Znanstvenici vjeruju kako su gravitacijski valovi krivci za klimatske nepogode.

Utjecaj gravitacijskih valova najviše se zamjećuje u gornjim slojevima atmosfere, ali oni mogu postati toliko jaki da utječu i na donje slojeve, tvrde znanstvenici.

Zbog kompleksnosti ove pojave zasad ne postoji mnogo saznanja o gravitacijskim valovima. Ono što je dokazano jest da oni utječu na zračni promet, posebice kad su u pitanju turbulencije te iznenadne promjene vremena poput oluja.

Tim kojeg je predvodio profesor Ulrich Achatz prikupio je veliku količinu podataka slijedom čega su uočene neke nove činjenice na temelju kojih je postavljena nova hipoteza o vremenskim neprilikama.

Na osnovu ovih podataka dorađen je i proračunski model kojeg koriste Nacionalna meteorološka služba Njemačke te odjel meteorologije na Institutu Max Planck. Novi model UA-ICON može precizno predvidjeti utjecaj gravitacijskih valova na gornje slojeve atmosfere, što bi znanstvenicima trebalo omogućiti točnije predviđanje vremena.

Očekivano, masmediji ignoriraju gotovo svaki oblik znanstvenih istraživanja koja se ne uklapaju u isforsiranu priču o tobožnjem isključivom čovjekovom utjecaju na klimu.