Marcel Fratzscher, koji obnaša dužnost predsjednika Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW), rekao je da je njemačko gospodarstvo u konačnici izgubilo više od 100 milijardi dolara kao posljedicu dosadašnjeg ukrajinskog rata.

Dužnosnik je posebno istaknuo tešku energetsku situaciju u zemlji, pri čemu stalna nestašica prirodnog plina posebno ima značajan negativan učinak na njemačku industriju.

Govoreći za Rheinische Post, Fratzscher je rekao da je utjecaj krize na industriju zemlje skupo koštao Njemačku, rekavši za list da su nestašice koštale državu otprilike 107 milijardi dolara u gospodarskom rezultatu.

“Rat u Ukrajini i s njim povezana eksplozija u troškovima energije koštali su Njemačku gotovo 2,5 posto ili 100 milijardi eura u gospodarskom rezultatu u 2022.”, primijetio je.

“Njemačka je gospodarski više pogođena krizom jer je više ovisila o ruskoj energiji, ima visok udio energetski intenzivne industrije i iznimno je ovisna o izvozu i globalnim opskrbnim lancima”, dodao je.

Fratzscher je dalje sugerirao da će se stvari samo pogoršati u nadolazećim godinama, a ekonomist predviđa da će učinci ukrajinskog rata sve više utjecati na njemačko gospodarstvo kako vrijeme bude prolazilo.