Njemačko zakonodavstvo kreće u obračun s „naci riječima“ u svojim propisima

Foto: AFP / Odd Andersen

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann rekao je u subotu da će raditi na uklanjanju jezičnih tragova nacionalsocijalističkog režima iz državnih odredbi. Iako je Njemačka usvojila ustav koji su odobrili saveznici četiri godine nakon Drugog svjetskog rata, neki zakoni iz predratnog doba i danas su na snazi.

U pismu nekoliko vladinih odjela prošlog mjeseca, Buschmann je rekao da je identificirao deset zakona i 12 drugih uredbi kojima je potrebna “prilagodba”, izvijestili su tada njemački mediji.

Usvojeni za vrijeme vladavine NSDAP-a, zakoni su sadržavali izraze poput “vlada Reicha” i “ministar unutarnjih poslova Reicha”. Odlomak iz zakona iz 1939. koji regulira nemedicinske praktičare uključuje izraz “ministar Reicha za znanost, obrazovanje i javno obrazovanje”, položaj koji je posljednji obnašao Bernhard Rust, koji je počinio samoubojstvo 1945. kada se Njemačka predala savezničkim snagama.

Slični naslovi uključeni su u zakonodavstvo o bankarstvu, porezima i kockanju, primijetio je Buschmann.

“Moj cilj je eliminirati ove predustavne ostatke”, rekao je Buscmann njemačkoj novinskoj agenciji DPA u subotu. “Općenito, zadao sam si cilj ove godine ažurirati cijeli posebni dio kaznenog zakona.”

Osim spominjanja vladinih stajališta iz nacionalsocijalističke ere, ministar je rekao da se neki dijelovi kaznenog zakona o ubojstvu i ubojstvu iz nehata pozivaju na “nacionalsocijalističku teoriju o vrstama počinitelja”.

Moderni ustav Njemačke stupio je na snagu 1949. godine, nakon što su ga odobrile zapadne sile koje su okupirale tadašnju Zapadnu Njemačku. Međutim, Njemačko Carstvo je 1871. donijelo kazneni zakon te zemlje, koji je preživio Weimarsku Republiku, nacionalsocijalističku vladavinu, poslijeratnu podjelu i ponovno ujedinjenje. Značajno je prerađen tijekom posljednjih 150 godina, ponajviše kada su nakon Drugog svjetskog rata ubačeni dijelovi koji kriminaliziraju širenje nacionalsocijalističke ideologije.