Francuski znanstvenici okrenuli su se psima kao alternativnoj metodi otkrivanja zaraze COVID-19. Skupina istraživača s pariške Nacionalne veterinarske škole istranirala je osam belgijskih ovčara da identificiraju osobe zaražene virusom SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje COIVD-19. Istraživanje je pokazalo da su psi bili iznimno uspješni u otkrivanju prisutnosti virusa.

Istraživači su uzeli uzorke znoja 360 osoba među kojima je bilo osoba i pozitivnih i negativnih na COVID-19. Psi su imali 95 postotnu uspješnost u otkrivanju virusa.

Oglas:

           

 

Ovo istraživanje pokazalo je da specifičan miris znoja kojeg uzrokuje infekcija COVID-19 može biti detektirana od strane treniranih pasa. Istraživači smatraju da bi korištenje belgijskih ovčara u detektiranju zaraze bio jeftin, brz i pouzdan alat kao predmjera za testiranje standardnim testovima.

Istraživači navode da je potrebno daljnje istraživanje kako bi odredili osjetljivost i specifičnost ovakvog „dijagnosticiranja“ od strane pseće njuške.

U prošlosti su psi već korišteni u otkrivanju bolesti kod ljudi, primjerice malarije, ponajprije zahvaljujući svojem istančanom njuhu koji otkriva specifičan miris koje tijelo ispušta prilikom određene bolesti.