New York Post je nedavno objavio detalje s jednog tečaja, u kojem je instruktor definirao „rasnu jednakost“ kao diskriminaciju prema bijelim učenicima.

Prema srednjoškolskom nastavniku kojeg je intervjuirao NYP, tečaj uči „zamjensko razmišljanje“, potičući nastavnike da se „oslobode“ svoje „bjeline“.

U kontroverznoj obuci „implicitnih pristranosti“, predavačima javnih škola u New Yorku rečeno je da se usredotoče samo na crnu djecu.

Da sam imao siromašnog bijelog učenika i crnog dječaka srednje klase, zapravo bih usmjerio svoje pravedne strategije i intervencije u tog crnog dječaka srednje klase jer će tijekom svog života imati manje pristupa i manje mogućnosti nego onaj jadni bijeli dječak“, rekla je konzultantica Darnisa Amante prisutnima.

To je rasna jednakost“, objasnila je.

Mona Davids, predsjednica Saveza roditelja u New Yorku, rekla je kako je zaprepaštena. „To je potpuno apsurdno – žele tretirati crne učenike kao žrtve i kazniti bijele učenike. To poriče svrhu onoga što bi treniranje svijesti o predrasudama trebalo biti,“ tvrdi Davids, koja je i sama crnkinja.

Odjel za obrazovanje (DOE) grada New Yorka vrši obuku za borbu protiv predrasuda – obvezni program vrijedan 23 milijuna dolara za sve zaposlenike – smijenio je najmanje četiri bijele izvršne direktorice prema novom režimu u kojem se bijelci smatraju „toksičnim.

Na Manhattanu se učiteljica srednje škole žalila da je obvezna obuka DOE-a „katalizator mržnje i podjele“. Rekla je: „Imam kolege koji ne sudjeluju tijekom ‘Hrabrih razgovora’ (DOE-ov protokol za radionice implicitne pristranosti) jer se ne osjećaju sigurno.

U veljači 2019. godine, konzultantica Amante već je rekla bijelim šefovima DOE-a da se suoče s činjenicom da će pitanja rase, moći i privilegija doći u prvi plan i uzdrmati stvari.

Kroz ovaj proces kretanja prema rasnoj jednakosti, morat ćete nevesti svoju privilegiju“, rekla je Amante, koja radi kao predavačica na Visokoj školi za obrazovanje na Sveučilištu Harvard. Ona je ujedno izvršna direktorica projekta Disruptive Equity Education Project, ili DEEP, grupe čiji je cilj „uklanjanje sistemskog ugnjetavanja i rasizma.“