Članovi nacionalsocijalističke organizacije Nordijski Pokret Otpora (NMR) izveli su nesvakidašnju akciju u Stockholmu na zgradi Kulturnog centra.

Četvorica članova NMR-a koristeći penjačku opremu, spustili su se s vrha zgrade Kulturnog centra (Kulturhuset) u Stockholmu, gdje su na staklenoj površini ostavili transparent s natpisom „Stop uništenju našeg naroda!

Nekoliko stotina posjetitelja koji su se nalazili u restoranu unutar zgrade, zapanjeno je promatralo što se događa s druge strane prozora.

Iako poruka sama po sebi ne sadrži ništa ilegalno, zaštitari su napali četvoricu aktivista po silasku sa zgrade te pozvali policiju.

Uhićeni aktivisti optuženi su za ometanja privatnog posjeda te ilegalno „reklamiranje“. Jedan od aktivista također je optužen za odupiranje uhićenju. Ipak, sva četvorica puštena su na slobodu nedugo nakon ispitivanja.

Veća briga za upravu Kulturnog centra je svakako istinit i nepoželjan natpis na zgradi kojeg je problematično ukloniti.

Policija je procijenila da ne postoji sigurnosni rizik, stoga nećemo odgoditi nikakve izložbe ili bilo što drugo. Odlučili smo dovesti još nekoliko zaštitara,rekla je Sofia Cherif, glasnogovornica Kulturnog centra.

Transparent se još uvijek nalazi na zgradi, jer uprava centra tek razmatra opcije kako ga ukloniti.