Engleski nogometni klub Chelsea odlučio se za opciju slanja vlastitih navijača u koncentracijski logor Auschwitz umjesto da im brani dolazak na stadion zbog navodno „anti-semitskih“ pjesama upućenih navijačima i igračima Tottenhama.

Inicijativa je započela još 31. siječnja ove godine, kada je klupska zaklada pokrenula kampanju „Building Bridges“, koju je podržao židovski vlasnik klubsa Roman Abramovich, piše The Sun.

Razlog ovakvoj odluci navodno je „anti-semitizam“ koji se pojavljuje u pjesmama protiv gradskih rivala Tottenhama, čiji navijači nose naziv „Yids“ jer su mnogi od njih židovskog porijekla.

Član uprave kluba Bruce Buck izjavio je: „Ako samo date zabranu ljudima, nikada nećete promijeniti njihovo ponašanje. Ova politika daje im šansu da shvate što su učinili, da ih potakne da bolje ponašaju.

Buck navodi kako će odsad „problematični“ navijači imati opciju zabrane dolaska na tribine u trajanju od 3 godine ili će „provesti neko vrijeme s našim službenicima za različitost, razumijevajući što su pogrešno učinili.

U lipnju je oko 150 navijača, igrača i članova kluba posjetilo Auschwitz.

Cijelu akciju podržao je Svjetski židovski kongres, Zaklada za edukaciju o holokaustu te druge židovske ličnosti.