Norbert Hofer najavljuje mogućnost referenduma o izlasku Austrije iz EU

gettyimages-597605034-640x480

Kandidat za austrijskog predsjednika, Norbert Hofer, rekao je da će podržati referendum o izlasku njegove zemlje iz EU, ako politički blok postane još više centraliziran, ili ako Turska bude primljena u EU.

U razgovoru za BBC, kandidat Slobodarske stranke, rekao je da glas za njega ne znači nužno glas za izlazak Austrije iz Europske Unije, no dodaje da takva mogućnost postoji, ovisno o političkim okolnostima.

Ako EU potvrdi tursko članstvo, Hofer je rekao da će podržati glasanje o tome treba li Austrija ostati u Uniji. Isto je najavio ukoliko EU pokuša dodatno centralizirati vlast u Bruxellesu, posebno nakon Brexita.

Ako će odgovor na Brexit biti daljnja centralizacija Europske Unije, gdje nacionalni parlamenti neće imati moć odlučivanja, a Unija se bude vodila kao jedna država, u tom slučaju morat ćemo održati referendum o nastavku članstva u Uniji, jer će to utjecati na naše ustavne odredbe.

Hofer prema anketama ima blagu prednost pred protukandidatom Alexanderom van der Bellenom. Hofer je pod sumnjivim okolnostima izgubio izbore u svibnju, no nakon što se dokazalo da se radilo o izbornoj prijevari s dopisnim glasovima, austrijski vrhovni sud poništio je izborne rezultate.

Ponovljeno glasanje predviđeno je za listopad, no i taj termin je odgođen, ovaj put pod izlikom tehničkih problema.

Hofer je poprilično optimističan glede nadolazećih izbora, te je uvjeren u pobjedu.

Osjećam to kada idem diljem Austrije. Ljudi su prijateljski nastrojeni, zabrinjava ih sigurnost, radna mjesta, nezaposlenost, gospodarstvo. Vidim puno nade u njihovim očima.

Izvor: Breitbart