Više od 20 godina, u Skandinavskim zemljama djeluje skupina koja je globalistima, bankarima, etnomazohistima i neo-marksistima trn u oku. Svojim akcijama usmjerenim protiv samoubilačkog sustava, Nordijski pokret otpora (NMR) postao je poznat i van skandinavskih zemalja.

Osnovna načela djelovanja

Aktivisti NMR nazivaju revolucionarnom nacionalsocijalističkom organizacijom, a pod istim imenom u Švedskoj legalno djeluje i sama politička stranka.

Pokret je osnovan 1997. u Švedskoj te otada postupno bilježi rast, posebice proteklih nekoliko godina. U međuvremenu su uspostavljeni ogranci u Norveškoj, Finskoj, Danskoj te na Islandu, jer glavni cilj organizacije je ujedinjenje svih nordijskih naroda pod zajedničkom idejom.

S obzirom da nisu tek tipično stereotipna stranka „demokratskog“ sustava, te se ne pojavljuju u javnosti samo pred izbore, oni su konstantno prisutni na ulici, van parlamenta.

Razlog tome je činjenica da im je želja pružiti javnosti uvid u njihovu otvorenost za nove članove, a ne elitizam, kao što to rade tipični političari. Ipak, ističu kako ne traže masovnost u pokretu, već za cilj imaju privući prave ljude, spremne na žrtvovanje i aktivizam te ostvarenje rezultata.

Smatraju se revolucionarnim pokretom, jer iz temelja žele promijeniti današnje društvo u nešto novo i napredno. Njihovi ciljevi kroz 9 osnovnih točaka izneseni su u brošuri nazvanoj Naš put, koja je i dostupna na njihovoj engleskoj web stranici.

Usprkos činjenici da ih masmediji prozivaju zbog nasilja, bitno je istaknuti da NMR nikad nije promovirao nasilje te da sve svoje prosvjede i ulični aktivizam izvode legalno i u miru. Problemi s nasiljem dolaze u situacijama kada sami postaju mete nasilnih ispada neistomišljenika, na što će uvijek reagirati kontra-napadom, kako sami ističu.

Masovna propaganda osvještavanja javnosti

NMR se godinama aktivno bavi širenjem informacija koje masmediji skrivaju od javnosti. Pored toga, glavna svrha je širenje pozitivnih načela nacionalsocijalizma i samog pokreta.

Između ostalog, javnost informiraju o metodama opstanka u slučaju urušavanja trenutnog sustava, ali se bave i humanitarnim radom poput distribucije hrane i potrepština onima koje je državni aparat napustio.

Kroz godine je medijska platforma drastično narasla, posebice u nekoliko posljednjih godina. Unatoč medijskoj represiji giganata kao što su YouTube ili Facebook, NMR danas ima više od 15 radijskih emisija u mreži Nordisk Radio, od čega dvije na engleskom jeziku (Nordic Frontier i Nordic Voice). Tu je čak i alternativni TV kanal, dok svoje veće prosvjede znaju uživo prenositi na internetu.

Najveći dio aktivizma odnosi se na gotovo svakodnevno dijeljenje letaka, lijepljenje plakata, naljepnica, kratke demonstracije i javne govore te diskusije s istomišljenicima, ali i s kulturnim i pristojnim protivnicima.

Raznolikost aktivnosti

Pored uličnog aktivizma, članovi NMR-a redovito održavaju fizičke pripreme kroz razne sportske aktivnosti, ali i treninge borilačkih vještina. Kako sami navode, cilj je poboljšati kvalitetu aktivista, dijelom kroz njihovo jačanje: fizički, psihološki i intelektualno, a dijelom na način da ih se učini dijelom zajednice te pripremi za sve moguće izazove u budućnosti.

Iz tog razloga aktivisti često provode različita druženja u prirodi, u zajedničkoj edukaciji, diskusijama, tjelesnim vježbama i sličnom.

Svake godine održavaju se i veliki skupovi posvećeni obiteljskim druženjima.

Rasipanje državnih resursa na sustavnu represiju

S obzirom da se aktivno bore protiv ogromnog državnog aparata, sazdanog od raznih marksističkih, demokratskih i liberalnih organizacija i stranaka, masmediji ih godinama nastoje na sve načine prikazati kao krvoločne nasilnike koji se navodno protive i samom narodu kojeg žele zaštititi.

Uobičajeno etiketiranje raznim pojmovima odavno je preraslo u notorne laži i širenje dezinformacija uz sustavno izbjegavanje iznošenja činjenica o pojedinim slučajevima kada se aktivisti upuštaju u fizičke obračune s neistomišljenicima ili policijom.

Primjera radi, iako djeluje potpuno legalno, kao pokret i politička stranka, NMR nema bankovni račun jer sve banke odbijaju suradnju isključivo na osnovu političke orijentacije, što spada u sferu otvorene diskriminacije.

Svako dijeljenje letaka, javni govori ili čak obično isticanje transparenta na nadvožnjacima, redovno je praćeno policijskom represijom i maltretiranjem članova. Takva praksa jasno ukazuje na činjenicu da švedske vlasti policiju šalju na vlastite državljane koji zapravo uopće ne krše zakon, dok istovremeno kukaju kako nemaju resursa za bavljenje stvarnim zločinima u „no-go zonama“, čije postojanje – negiraju.

Djelovanje pokreta zabranjeno je u Finskoj krajem 2017. godine, pod izgovorom da je NMR „besramno kršio načela dobre prakse“. Ipak, aktivisti su u međuvremenu oformili političku stranku nazvanu Kohti Vapautta! (Prema slobodi!), te legalno djeluju u Finskoj pod drugačijim imenom.

Kako vrijeme odmiče, NMR se znakovito sve više širi, jača i lakše dopire do javnosti, na što jasno ukazuje paničan strah brojnih političkih poltrona koji traže zabranu djelovanja organizacije.

Jedina opozicija?

Masmediji su kroz nekoliko proteklih godina stvorili famu u javnosti senzacionalističkim tekstovima o Švedskim demokratima (SD) i Alternative för Sverige (AfS), klasificirajući ih kao „desničare“, „konzervativce“ te čak „naciste“ ili „fašiste“, isključivo zbog navodnog protivljenja masovnoj imigraciji.

Ironično, NMR ove stranke naziva „košer-nacionalistima“, jer se ne usude iznijeti stvarne probleme i rješenja na površinu.

Izostankom bilo kakve druge organizirane opozicije sveopćem društveno-ekonomsko-političkom cirkusu u Švedskoj, ali i drugim zemljama Skandinavije, NMR se pokazao kao jedina organizacija koja doista želi promijeniti takvu sliku u zemljama koje su nekoć slovile kao moćne.

Nordijske zemlje danas i dalje slove kao bolje organizirane i vrlo socijalno nastrojene, uz relativno visoka primanja. Međutim, sustav koji je otišao u smjeru potpune utopije pokazao se kao apsolutni promašaj. Posljedice toga polako izlaze na površinu, a pad se već jasno očituje u takvom ozračju.

NMR će na mnoge ostaviti dojam „marginalne“ skupine. Paradoks je u tome što se mnogi smiju i omalovažavaju takve pokrete. Panika i strah vodećih pak svjedoče o tome da bi „trn u oku“ mogao doseći ozbiljne razmjere koji bi značili kraj degeneričnog i etnomazohističkog sustava.