Na nedavno održanom predstavljanju švedskih političkih stranaka Almedalen na otoku Gotland, sudjelovala je i kontroverzna nacional-socijalistička stranka Nordijski pokret otpora (NMR), koja je svojim akcijama ispunila gotovo sve medijske stupce. Zahvaljujući tome, švedske vlasti ponovno su zatražile zabranu njihovog djelovanja.

Iako već nekoliko godina djeluju kao legalna politička stranka te imaju i zastupnike u općinskim vijećima, pristaše NMR-a često se optužuje za nasilje, premda oni sami ističu kako od nasilja ne bježe, ali ga primjenjuju tek u samoobrani.

Ipak, činjenica da su svojom prisutnošću i posve legitimnim aktivnostima na predstavljanju gotovo potpuno zasjenili sve ostale predstavnike, očigledno je zasmetala „feminističku vladu“ Švedske.

Koalicijska vlada Socijalnih demokrata i Zelenih pokrenula je kampanju za uvođenje zakonske regulative kojom bi se zabranilo djelovanje „rasističkih i nacističkih“ skupina u Švedskoj, prenosi Sveriges Radio.

Aktivisti NMR-a tijekom govora predstavnice Zelenih podigli su natpis „Imati afganistanskog seksualnog roba nije pravo“. | Izvor: Nordfront

Ove organizacije ograničavaju prilike ljudi da sudjeluju u našoj demokraciji – poput mladih LGBTQ aktivista koji nisu bili u mogućnosti doći na Almedalen i razgovarati o njihovoj stvarnosti, a oni su srušili lokalnu demokraciju i plašili ljude od uključivanja u nekoliko švedskih općina, gdje su djelovali. Zato moramo vidjeti što možemo učiniti kao vlasti u Finskoj i ograničiti te organizacije,“ izjavio je Gustav Fridolin iz stranke Zelenih.

Iako na samom događaju pristaše NMR-a nisu sudjelovali ni u kakvim sukobima na Almedalenu, švedske vlasti smatraju da širenjem nacional-socijalističkih ideja stranka ugrožava demokraciju i slobodu govora.

Zabranu djelovanja NMR-a podupiru i Švedski demokrati, stranka koju mnogi mediji i ljevičarske skupine karakteriziraju kao „nacističku“, zbog njihove povijesti.

Glavna okosnica trenutne politike NMR-a je zaustavljanje masovne imigracije te deportiranje svih imigranata iz Švedske. U svom programu NMR je iznio i svoje ideje o ujedinjenju svih nordijskih nacija, kao i težnje ka rušenju „cionističkog bankarskog sustava“, očuvanje slobode govora i objektivnosti medija, zatim povećanje nataliteta pro-obiteljskom politikom te vraćanje društva tradicionalnim „prirodnim“ vrijednostima.