Nordijski Pokret Otpora potpomogao objavu stranice s ogromnom bazom imigrantskih zločina – Stranica prijavljena policiji

Foto: Getty

Nordijski Pokret Otpora (NMR) putem vlastite platforme Nordfront i portal Gangrape Sweden u petak su pokrenuli „najveću bazu podataka o zločinima imigranata.

Ukupno 83.656 osoba koje su prekršile zakon između 2014. i 2015. nalazi se u bazi koja je javno dostupna. Pored velikog broja imigranata, tu se nalaze i pojedini Šveđani, a zanimljivost je da su svi slučajevi jasno dokumentirani s čitavim nizom podataka: punim imenom i prezimenom počinitelja, adresom, kaznama, odlukama o deportaciji itd. Štoviše, baza se može pretraživati čak i preko datuma rođenja.

Aktivisti koji stoje iza projekta navode kako je on rezultat analize preko 140.000 slučajeva.

Međutim, u sve se umiješala policija iz koje tvrde kako je javnim objavljivanjem ovakvih podataka prekršen Zakon o osobnim podacima (PUL), ali bi protiv onih koji stoje iza projekta mogli djelovati i sami pojedinci čija se imena nalaze u bazi.

Prije nekog vremena, tajni izvor pružio je veliku količinu informacija iz Sustava kriminalnih dosjea Nordfrontu. U njoj su sadržani dosjei o 160.000 kazni koje obuhvaćaju period od 10. svibnja 2004. do 8. siječnja 2015. te time uključuju sve odluke u pogledu izdanih zatvorskih kazni u Švedskoj tijekom tog perioda, u čemu se nalazi 141.000 jedinstvenih odluka koje uključuju 83.656 pojedinaca, od kojih je 49.921 Šveđanin i 37.735 ne-Šveđana,‟ stoji u objavi portala Nordfront.

Sve presude sadrže niz osobnih podataka i detalje presude te porijekla počinitelja kaznenih djela. Ovo je posebno zanimljivo zbog činjenice da je Švedska nakon vala imigrantskih zločina još 2005. započela sa prikrivanjem etničkog porijekla počinitelja.

Ovo je vjerojatno najveći PUL zločin u povijesti švedskog pravosuđa, s vrlo visokim kaznama, što znači da bi policija morala ovaj slučaj shvatiti kao prioritet,‟ izjavio je Robin Enander, glasnogovornik tužilaštva, naglašavajući time činjenicu kako je policija očigledno prisiljena baviti se kvazi-zločinima, umjesto suzbijanjem onih stvarnih, za koje se nedavno ispostavilo da „nemaju dovoljno osoblja.

Švedska: Novinar otkrio kako funkcionira policijska istraga silovanja 12-godišnje djevojčice (Video)

Upravo u periodu između 2004. i 2005., ukupno 45.1 posto zatvorenih činili su stranci. Kazne u trajanju od 9 i 10 godina dobilo je 70, odnosno 68.8 posto stranaca. U pogledu slučajeva grupnih zločina, od 118 počinitelja, 82 posto njih su imigranti.

Jedno nezavisno istraživanje pokazalo je da troškovi zločina u kojima su počinitelji imigranti iznose 24 milijarde SEK godišnje.