Norveška je u četvrtak priopćila da će zaustaviti subvencije za zaštitu Amazone u Brazilu, u iznosu od 30 milijuna eura, optuživši brazilske vlasti da su okrenule leđa borbi protiv krčenja šume.

Danima nakon što je Njemačka također povukla novac obećan za zaštitu šuma u Brazilu, Norveška je rekla da je država Južne Amerike „prekršila sporazum“ prema doprinositeljima Amazonskog fonda, piše Digital Journal.

Norveška je bila jedini najveći donator, koja je fondu dala gotovo 830 milijuna eura od njegovog osnivanja prije 11 godina.

Brazil je prekršio sporazum s Norveškom i Njemačkom otkako je suspendirao upravni odbor i tehnički odbor Amazonskog fonda“, rekla je norveška ministrica za okoliš Ola Elvestuen.

U Sao Paulu ministar okoliša Ricardo Salles izjavio je u četvrtak da je Amazonski fond „suspendiran“ dodajući na sastanku s čelnicima iz skupine BRICS da se pravila o fondu „raspravljaju“.

Zabrinutost zbog amazonske šume narasla je otkako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost u siječnju.

Bolsonaro je optužen da je favorizirao svoje pristalice u sektoru sječe, rudarstva i poljoprivrede. Obvezao se da će omogućiti više poljoprivrednog gospodarstva i sječe šuma u Amazoni, te da će dati više licenci rudarskoj industriji.

Godišnji doprinos Norveške u Amazonski fond izračunava tehnički odbor i utvrđuje rezultate postignute u borbi protiv krčenja šuma.

Ono što je Brazil učinio pokazuje da više ne žele zaustaviti krčenje šuma“, rekla je Elvestuen.

Njemačka je već ranije priopćila kako će blokirati donaciju od 35 milijuna eura Brazilu za programe očuvanja šuma i raznolikosti, iako će nastaviti podržavati Amazonski fond.

Bolsonaro je na to rekao da njegova zemlja „nema potrebe“ za njemačkom pomoći da zaštiti Amazonu.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) objavio je prošlog tjedna da je otprilike 2.254 četvornih kilometara Amazona posječeno u srpnju, što je porast od 278 posto u odnosu na godinu ranije.

Brazilska vlada rekla je da su podaci „senzacionalistički“.