Norveške vlasti kroz reformu politike oko narkotika odlučile su za 400 ovisnika pružiti besplatne doze heroina.

Ministar zdravstva Bent Høie u četvrtak je zatražio od norveškog Direktorata za zdravstvo da izradi popis ovisnika koji bi bili najprikladniji za takozvani „tretman uz pomoć heroina“ te da naprave ekonomski izračun ovakvog programa tretiranja ovisnika, piše Aftenposten.

Želimo pomoći onim ovisnicama do kojih je teško doprijeti, onima koji nisu dijelom rehabilitacije potpomognute lijekovima i onima koji je teško liječiti,“ izjavio je Høie.

Pilot projekt će započeti tek 2020. ili 2021., a primarno će se provoditi u Oslu i Bergenu.

Ovakva politika dovela je do podjele unutar vladajuće koalicije Konzervativne stranke te Progresivne stranke tijekom izglasavanja prije Božića prošle godine.

Kako još tada tvrdio Høie, član Konzervativne stranke, radi se „odmicanju od onoga što se može opisati kao moralistički pristup u prethodnom razmišljanju.

Vidimo da neki nisu motivirani da se riješe problema s drogom. Ta skupina će sada dobiti mnogo bolju ponudu nego prije,“ dodao je.

Prema Europskom promatračkom centru za droge i ovisnost, Norveška ima jednu od najvećih stopa predoziranja u Europi (80 na milijun ljudi tijekom 2015.). Ispred nje nalaze se Estonija i – Švedska.

Godine 2001. Norveška je imala stopu od 140 predoziranja na milijun stanovnika.