Norveška gradi zid kako bi se zaštitila od upada imigranata

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Getty

Norveška je počela s izgradnjom zida na graničnoj postaji Sorskog s Rusijom, nakon što je prošle godine na tom prijelazu u zemlju ušlo preko 5500 imigranata.

Nova vrata i ograda trebala bi spriječiti ulaz imigranata i usmjeriti ih na vrlo nepristupačan i neugodan teren, ukoliko ponovno pokušaju ući u zemlju daleko na sjeveru.

Ministar pravosuđa Anders Anundsen rekao je u izjavi za medije da je odluka donesena „u vrijeme kada je Schengenski sporazum bio pod vrlo velikim pritiskom“ i da norveška vlada „ozbiljno preuzima svoju odgovornost koja dolazi sa Schengenskim sporazumom.

Posljednji događaji,“ rekao je Anundsen, pozivajući se na brojne terorističke napade povezane s imigracijom u Europu, „pokazali su važnost sigurnog poznavanja tko je u Norveškoj i zoni Schengena.

Kako bi bili bolje opremljeni za kontrolu tko ulazi u zemlju, poboljšavamo sigurnost na prijelazu Storskog.

 JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Getty Images
Bicikli koje su iskoristili imigranti za prijelaz preko granice (Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Getty Images)

Pod normalnim uvjetima korištenja, nova sigurnosna ograda i vrata neće predstavljati nikakvu primjetnu razliku u konvencionalnom prometu, koji bi trebao teći normalno,“ rekao je Anundsen.

Međutim, ograda bi trebala otežati ulaz u Norvešku preko okolnih šuma.

Radnici su dosad napravili pripremne radove, očistivši stare drvene barijere i postavljajući kontrolne točke za čopore sobova.

Zamjenik ministra pravosuđa, Ove Vanebo, branio je ovu odluku, nazvavši ogradu „odgovornom mjerom.

Ruska i norveška vlada također su poduzele druge mjere da zaustave imigraciju. Imigranti su imali običaj kupovati avionske karte prema Moskvi ili St. Petersburgu, dobijajući pritom vize pod lažnim izlikama.

Nakon što bi došli u Rusiju, imigranti bi krenuli prema sjeveru i granici s Norveškom, gdje bi često kupovali ili unajmljivali bicikle kako bi prešli u Norvešku i tražili azil. Razlog zbog kojeg su kupovali bicikle je taj što je prema norveškim zakonima jedino tim sredstvom bilo omogućen ulazak u zemlju, zbog „rupe u zakonu.“

Norveška je ipak brzo preuredila zakon, a ruska strana je postala stroža u izdavanju viza imigrantima s Bliskog istoka, zbog čega nije bilo zahtjeva za azil ove godine, barem što se tiče prelaska sjeverne granice.

Na ruskoj strani granice također se nalazi ograda u dužini od 120 kilometara, a ponekad je uvučena na rusku stranu i po nekoliko kilometara od same linije razgraničenja.

Izvor: Regjeringen