Foto: Goran Tomašević / Reuters

Norveško državno izvješće otkrilo je da je tadašnja vlada „imala vrlo malo znanja“ o tome što se događa u Libiji, no unatoč tome je promptno odlučila priključiti se SAD-u u bombardiranju Libije te svrgavanju tadašnje vlasti, što je jednu od najbogatijih afričkih država pretvorilo u terorističku rupčagu.

Norveška vlast je bez adekvatnog znanja i posjedovanja informacija odlučila priključiti se NATO saveznicima u bombardiranju 2011. godine, potvrdilo je vladino izvješće. Komisija koju predvodi bivši ministar vanjskih poslova Jan Petersen, otkrila je da su političari u Oslu imali vrlo malo znanja o tome što se doista događa u toj zemlji, te da su se mahom oslanjali na medijska izvješća i informacije koje su pristizale od drugih zemalja.

Nadalje, u izvješću stoji da nema pisanih dokaza da je norveška vlast donijela bilo kakvu procjenu u kakav se to konfilkt upušta i koje su njegove potencijalne posljedice.

Tadašnja NATO-va operacija imala je za cilj svrgavanje libijskog vođe Muammara Gaddafija, potpomažući pobunjenike. Nakon Gaddafijevog ubojstva, Libija je utonula u građanski rat i postala leglo terorizma i kriminala. Zemlja je i dalje podijeljena među raznim frakcijama.

Norveška se priključila akciji sa šest F-16 zrakoplova tijekom zračnih napada, koji su obavili 596 napadačkih misija između ožujka i srpnja 2011. godine, ukupno bacivši 588 bombi na libijske ciljeve. To predstavlja 10 posto svih zračnih udara koje je NATO savez te godine izvršio u Libiji.