Narkomani u norveškom glavnom gradu Oslo sada mogu pušiti heroin pod nadzorom liječnika.

Ideja koja je pokrenula ovu mjeru je želja za smanjenjem velikog broja predoziranja ovisnika, posebno putem injekcija. Ističe se i da pušenje heroina također ima mnogo manji rizik od prenošenja infekcija.

Takozvane „prostorije za injekcije“, uspostavljene za nadzirani unos droga, pretvorene su u „prostorije za konzumere“, što otvara mogućnost unošenja drugih tvari drugim metodama, poput snifanja i pušenja. Cijeli postupak nadziru medicinski radnici od početka do kraja, javlja list Vårt Land.

Kad se šprica pritišće, doza ulazi u krv. Tada se ne može poništiti“, rekla je medicinska sestra Christina Livgard iz „sobe za injekcije“ u Oslu. S pušenjem se djeluje drugačije. „Zaspat ćete prije udisanja predoziranja. Očito je da ne možete nastaviti ako ste zaspali“, objasnila je medicinska sestra.

Norveške zdravstvene vlasti već nekoliko godina pokušavaju natjerati više ovisnika da puše heroin, umjesto da ga ubrizgavaju intravenozno. Da bi se pušenje olakšalo, izgrađena je soba s kabinom i jakom ventilacijom.

„Calle“, petnaestogodišnji korisnik heroina, prvi je Norvežanin koji je isprobao novu sobu za pušače. Nekoliko tjedana mogao je testirati sobu i svojim je znanjem i iskustvom u upotrebi droga dao svoj doprinos, tvrde medicinski djelatnici.

“Calle” je rekao da je sobu koristio tri ili četiri puta dnevno i da je bio vrlo sretan zbog toga. Drugi ovisnik o heroinu opisao je pušenje kao „nježan, društveni proces“.

Početkom 2000-ih, Oslo je sebi priskrbio titulu „glavni grad droge u Europi“, što odražava opseg problema. Otada su vlasti povlačile sve korake nastojeći to promijeniti. Iako su droge i dalje ilegalne u Norveškoj, razgovaralo se s vlastima o dekriminalizaciji tog pitanja. Trenutno je kanabis i dalje najpopularnija ilegalna droga u Norveškoj.