Zamjenik guvernera Norveške središnje banke Jon Nicolaisen, na konferenciji u Londonu izjavio je kako je razina transakcija putem gotovine u zemlji toliko mala, da se Norveška slobodno može smatrati bezgotovinskom.

Prema našim posljednjim brojkama, imamo manje od 3 posto novca u gotovini,“ rekao je. „Manje od 10 posto transakcija, uključujući kupnju kave, su u gotovini.

Nicolaisen navodi kako se gotovo sve transakcije vrše elektroničkim putem. Točnije, radi se najmanje 90 posto transakcija, piše Bussiness Insider.

Međutim, Nicolaisen tvrdi kako se ovdje ne radi o pritisku ili preferncijama same banke, već da su ljudi samostalno krenuli u tome smjeru.

Mi nemamo želju eliminirati gotovinu. Javnost je sama ta koja odabire načine plaćanja,“ dodao je.

Slična situacija već nekoliko godina vlada i u susjednoj Švedskoj.

Zanimljivo je da je EU svojedobno uvela limite na plaćanje gotovinom, dok je Europska središnja banka (ECB) počela ukidati proizvodnju pojedinih novčanica eura. Razlog tome je veliki broj terorističkih napada u Europi koji su uglavnom financirani gotovinskim putem, dok je sama EU „kumovala“ upravo takvom razvoju događaja svojom suludom politikom masovne imigracije.