Satirični crtani film na norveškoj državnoj televiziji izazvao je pritužbe zbog „antisemitizma“, nakon što je u njemu prikazan čovjek koji razmišlja o uvredljivom izrazu tijekom poznate igre Scrabble, koju je igrao protiv Židova.

U sklopu NRK-ove serije Humor, crtani film prikazuje pretilog čovjeka odjevnog kao Židov, koji igra Scrabble s mlađim muškarcem u parku, te ga grdi zbog odugovlačenja.

Jasno je da smo na različitim kognitivnim razinama“, izjavljuje židovski lik.

Kako se kamera okreće, razlog postaje očigledan: njegov protivnik razmišlja hoće li otkriti pobjedničku kombinaciju od osam slova koja bi mu donijela pobjedu, ali je uvredljiva: „Jødesvin“ – „židovska svinja“ na norveškom.

Norske Grønnsaker, animatori koji su kreirali crtani film, odlučili su ga podijeliti na Facebooku s natpisom „označi Židova“, što je izazvalo lavinu pritužbi. Videozapis je kasnije ponovno podijeljen bez uvredljivog naslova.

Urednik NRK Entertainmenta Charlo Halvorsen branio je videozapis kao šalu i negirao da je antisemitski.

Smisao skeča je upravo taj da je osoba koja igra Scrabble napravila riječ koja je nepristojna i neobranjiva. Riječ koju ne možemo i ne smijemo koristiti,“ ali je u iskušenju da to učini kako bi pobijedila u igri, napisao je Halvorsen u e-mailu dnevniku Aftenposten.

Upotrijebljena riječ je „vrlo jaka“, napisao je Halvorsen, ali „daleko je od antisemitizma.

Nacionalistička stranka Savez, na čelu s kontroverznim političarom Hansom Lysglimtom Johansenom, nije se složila, ali je pohvalila crtić kao dar njihovoj predizbornoj kampanji.

Ervin Kohn, vođa židovske zajednice u Oslu, izjavio je novinama da je njegova prva reakcija bila da nije shvatio šalu.

Onda sam malo razmislio o tome i shvatio da nisam ogorčen kao Židov, nego kao entuzijast Scrabblea“, rekao je Kohn. „Kao prvo, to nije moguće s osam slova u Scrabbleu. I drugo, to nije riječ u rječniku Scrabblea.“