Velike i srednje velike privatne tvrtke u Norveškoj moraju imati upravne odbore koji se sastoje od najmanje 40% žena, predložila je norveška vlada u prijedlogu zakona u ponedjeljak.

Ova nordijska zemlja bila je prva u svijetu koja je 2005. godine uvela 40% rodnu kvotu u upravama javnih kompanija, čime je pokrenut međunarodni pokušaj da se tvrtke prisile da imaju više žena u upravama.

U prosincu je norveška vlada predložila proširenje svog zakona o kvotama na velike privatne tvrtke.

U ponedjeljak je rečeno da će prijedlog također utjecati na privatne tvrtke srednje veličine – one s najmanje 30 zaposlenika i godišnjim prihodima iznad 50 milijuna kruna (4,7 milijuna dolara) kada se u potpunosti provede 2028. godine.

“Prva smo zemlja na svijetu koja je to učinila”, rekao je ministar industrije Jan Christian Vestre na konferenciji za novinare.

Rekao je da, iako se poticanje temelji na vladinim ambicijama da stvori poštenu politiku jednakosti, primarni pokretač bio je ekonomičan.

“Radi se, prije svega, o stvaranju veće vrijednosti, inovativnosti, kreativnosti i korištenju svih resursa u našem društvu,” rekao je Vestre.

Udio žena u upravnim odborima privatnih norveških tvrtki trenutačno je 20%, priopćila je vlada, u odnosu na 15% prije dva desetljeća.

“Ovo, vjerujemo, ide presporo i ja sam nestrpljiv”, rekao je Vestre, dodajući da najnoviji vladin prijedlog ima potporu glavnog norveškog lobija poslodavaca, NHO, i glavne sindikalne konfederacije, LO.