Norveška vlada dala 4 milijuna eura „umjetniku“ koji slika iz guzice

Foto: Hans Magnus Skrede

Norveško kulturno vijeće izazvalo je negodovanje javnosti odlukom o financiranju „umjetnika“ čije su ekstremno i ekscentrično ponašanje i performansi do sada uključivali bacanje fekalija na publiku, uriniranje na pozornici tijekom svojih performansi. Jednom prilikom ispunio si je crijeva bojom i u obliku proljeva išpricao platno po kojem je potom razmazivao kistom koji je virio iz njegovog anusa. Isječke iz spomenutog performansa možete vidjeti ovdje.

Kulturno vijeće, vladina institucija u sklopu ministarstva kulture, kao opravdanje za izdašno financiranje „umjetnika“ navelo je bogate planove za buduće performanse u Norveškoj i diljem Europe. Vegard Vinge, kako je ime tom „umjetniku“, zajedno sa svojom suradnicom Idom Müller, vodi tvrtku Vinge/Müller koja producira performanse takozvanog „ekstremnog teatra“.

Velik dio javnosti prvotno nije vjerovao da je vijest o financiranju spomenutog „umjetnika“ iznosom od 4,1 milijun eura istinita, nakon čega su uslijedili komentari da se radi o „ludilu i kulturnoj psihozi“.

Reagirali su i neki političari, tako je norveški oporbeni zastupnik Jon Helgheim poručio da će učiniti sve u svojoj moći da zaustavi vladino subvencioniranje degenerične umjetnosti.

Što je previše je previše! Nije moja zadaća da prosuđujem umjetnost, ali ako ljudi žele špricati boju iz svoje guzice ili žele gledati tako nešto, neka si to sami plate. Porezni obveznici su marljivo radili za svoj novac, dugujemo im barem nekakvo poštovanje.