Norveško Ministarstvo pravosuđa otkrilo je da je 15 migranata povezanih s Islamskom državom, odnosno ISIL-om, trajno deportirano iz zemlje, prenosi NKR.

Većina deportiranih borila se na strani Islamske države ili je riječ o ženama su rodile djecu pripadnicima terorističke organizacije, izjavio je ministar pravosuđa Jøran Kallmyr.

Oni su u inozemstvu više od dvije godine nakon odlaska iz Norveške. Dakle, postoji klauzula u pravilniku o azilu kako bismo mogli oduzeti dozvolu boravka“, rekao je Kallmyr.

Oglas:

        

Ako uđu u šengenski prostor, bit će uhićeni zbog kršenja Zakona o imigraciji“, dodao je Kallmyr.

Blizu 100 islamskih državljana Norveške ratovalo je na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi za radikalne islamske terorističke organizacije, od kojih su 60 bili imigranti s norveškim prebivalištem.

U svibnju je norveška vlada započela aktivniji pristup u uklanjanju pripadnika Islamske države iz svoje zemlje. Imigrantima koji imaju veze s ISIL-om sada se oduzimaju dozvole boravka, za razliku od prethodne norveške politike koja je umjesto toga čekala da isteknu dozvole.

Prema Kallmyru, Norveška uprava za imigraciju (UDI) aktivno radi zajedno s norveškom policijskom sigurnosnom službom (PST) kako bi otkrila koji su migranti povezani s islamskom terorističkom organizacijom.

Kallmyr kaže da je PST agenciji poslao popis od blizu 40 stranih terorista.

Pobrinut ćemo se da se nitko iz ovog portfelja ne vrati u Norvešku. Još neke informacije moraju se prikupiti. Za mnoge se vjeruje da su mrtvi, ali pošto nemamo potvrdu da su umrli, biti će protjerani,“ dodao je Kallmyr.