Je li bijela boja rasistička? Norveško sveučilište u Bergenu istražuje to pitanje, postavljajući pitanje kako je estetika bijele boje pomogla naciji pridonijeti nadmoći bijele boje i pomogla “učiniti svijet bjeljim”.

“Bijela boja nije samo kulturno i društveno stanje povezano s bojom kože, privilegijama i sustavnom isključivosti, već se materijalizira posvuda oko nas”, navodi se u sažetku studije.

“Iako Norveška nije konvencionalna kolonijalna sila, ovaj će projekt pokazati kako je zemlja odigrala globalnu vodeću ulogu u uspostavljanju bijele kao superiorne boje”, stoji u priopćenju. “Međutim, do sada je ova priča bila manje poznata znanstvenicima i javnosti.”

Studija o bjelini i boji, nazvana NorWhite, promatra norveški pigment boje titan bijelu kroz “povijesne, estetske i kritične” leće kako bi se utvrdilo kako je razvoj boje pridonio “društvenoj transformaciji”, kao i kako je inovacija dovela do na “planetarne posljedice”.

„Trenutačno je norveška inovacija TiO2 [titanijev dioksid] prisutna u doslovno svakom dijelu modernog života… Primarno istraživačko pitanje je: Koje su kulturne i estetske promjene potaknute bijelim titanijem i površinama s TiO2 — i kako materijal sam po sebi može te promjene konceptualizirati i učiniti vidljivima?” opis pita.

Istraživačko vijeće Norveške, vladina agencija, financira studiju profesorice i povjesničarke Sveučilišta u Bergenu Ingrid Halland putem darovnice od 12 milijuna norveških kruna (oko 1,2 milijuna američkih dolara) za istraživanje povijesnog nasljeđa boje, njezino podrijetlo u Norveškoj, i sadrži slike nekoliko državnih zgrada ofarbanih u tu boju.

“Opći cilj NorWhitea je kritički i vizualno istražiti kulturne i estetske preduvjete složenog i neistraženog dijela norveške tehnologije i povijesti inovacija koji je – kako ovaj projekt tvrdi – učinio svijet bjeljim”, zaključuje se u opisu.

Studiju također sponzoriraju dvije velike tvrtke koje su doprinijele prevalenciji titanijeve bijele boje u zemlji – Titania A/S, koja vadi rudu za upotrebu u proizvodima na bazi titana, i Kronos Titan, koja proizvodi pigment titanijev dioksid.