Norveška zbog nuspojava odbacila cjepivo J&J te ga šalju u Južnu Afriku „ne kao poklon, već kao zajam“

Stručni panel iz Norveške preporučio je da ta zemlja izbaci cjepiva Johnson & Johnson, kao i AstraZenecu iz svoje kampanje cijepljenja protiv Covid-19 zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka. Unatoč riziku, proizvod Janssen bit će dostupan u Južnoj Africi, prema Camilli Stoltenberg, direktorici norveškog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo.

Norveška će financirati lokalnu proizvodnju 400 milijuna doza cjepiva Johnson & Johnson u Južnoj Africi, dok će Norfund, norveški državni investicijski fond za zemlje u razvoju, uložiti ukupno 7,5 milijuna američkih dolara u projekt.

Međutim, Norveška to ne čini zbog bilo kakve zdravstvene koristi: „Mi smo investitor, a ne organizacija za pomoć. Ovo je zajam, a ne poklon. Ali ovdje očekujemo relativno nizak povrat,“ rekao je ravnatelj Norfunda Tellef Thorleifsson nacionalnom emiteru NRK. Ne može obećati da će sva cjepiva biti besplatna za afričke potrošače, ali kaže da „je to ono što se planira“.

Trenutna stopa cijepljenja u Africi manja je od 2 posto ukupne populacije. On se nada povećanju stope cijepljenja u idućih godinu dana.

Južnoafrička holding tvrtka Aspen Pharmacare proizvodit će cjepivo prema licenci tvrtke Johnson & Johnson. Proizvodni pogon Aspen Pharmacare nalazi se u istočnom gradu Gqeberha, koji je do ožujka ove godine bio poznat kao Port Elizabeth.

„Proizvodnja je započela već u travnju, a tijekom 12 mjeseci napravit će se 300 milijuna doza, a tijekom godinu i pol potpuno 400 milijuna“, objasnio je Thorleifsson. Od toga je Južna Afrika unaprijed naručila 60 milijuna doza, dok je Afrička unija naručila 220 milijuna da pokrije nekih 30 posto afričkog stanovništva.

Prednost rizičnom cjepivu Janssen od jedne doze jest što ga je lakše čuvati, što omogućuje bolju distribuciju, jer ga ne treba hladiti na niskim temperaturama, što je u afričkim klimatskim uvjetima teško, prema Stoltenbergu. No, u EU se ugovori s AstraZenecom i Johnson & Johnson neće produžiti kad isteknu, rekao je anonimni izvor u talijanskom Ministarstvu zdravstva talijanskim novinama La Stampa.

Postoji sporazum između Komisije EU i mnogih zemalja EU da se na kraju odustane od cjepiva temeljenih na takozvanoj tehnologiji virusnih vektora.

Nekoliko afričkih zemalja primilo je cjepiva koja nisu uspjeli distribuirati prije isteka roka valjanosti. Primjerice, Južni Sudan je u ožujku primio 132.000 doza cjepiva AstraZeneca u okviru međunarodnog programa Covax za siromašne zemlje. Nekih 72.000 njih vraćeno je jer vlasti nisu imale mogućnosti na vrijeme upotrijebiti cjepiva.

Južnoafrička Republika ponudila je zalihu AstraZenece Afričkoj uniji u veljači ove godine, nakon što je zaustavila upotrebu tog cjepiva, jer su probni podaci pokazali da nudi minimalnu zaštitu protiv „varijante virusa koja se pojavila u zemlji prošle godine“.

U to je vrijeme južnoafrički ministar zdravlja Zweli Mkhize rekao parlamentu u Cape Townu da glasine da su doze, kupljene od Indijskog serumskog instituta (SII), istekle i da se vraćaju u Indiju, „jednostavno nisu istinite“. Istodobno, ministar zdravstva objavio je da je država umjesto toga osigurala 9 milijuna doza cjepiva Johnson & Johnson.

Međutim, u lipnju je Južna Afrika morala odbaciti najmanje 2 milijuna doza cjepiva Johnson & Johnson proizvedenih u zemlji nakon što ih je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) utvrdila da su „kontaminirane u tvornici u Baltimoreu“.

Južna Afrika je također kupila i očekuje isporuku 30 milijuna doza cjepiva Pfizer. Uglavnom su tamošnji bijelci dosad platili i primili cjepivo zbog ciljane propagande koja im je govorila da je to jedini način da se tobože „zaustavi“ pandemija.

U Norveškoj je panel zdravstvenih stručnjaka, kojeg je naručila norveška vlada, zaustavio uvođenje Johnson & Johnsona nakon što je upotreba cjepiva AstraZeneca prethodno proglašena rizičnom. Preporuke panela usvojene su zajedno sa savjetima Instituta za javno zdravstvo, koji je također pozvao da se oba cjepiva izbace iz programa.

Objašnjavajući svoje preporuke, vijeće je reklo da je osam norveških slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka povezano s AstraZenecom, a četiri od tih primatelja su umrla. Naveli su iste nuspojave zbog savjetovanja protiv upotrebe cjepiva J&J. „Veliki naglasak mora se staviti na održavanje povjerenja u nacionalni program cijepljenja kako bi se imunitet mogao uspostaviti u populaciji u više potencijalnih krugova cijepljenja u narednim godinama“, izjavio je panel.

Norveška nije bila jedina zemlja koja je zaustavila upotrebu i AstraZenece i Johnson & Johnsona. Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Kanada također su ograničile upotrebu tih cjepiva. Danska je potpuno prestala koristiti oba proizvoda unatoč porastu zaraze Covid-19.