Norveške vlasti odbijaju milijune imigranata predstavljajući Norvežane kao – rasiste

Izvor: klassekampen.no
Izvor: klassekampen.no

Norveške vlasti tvrde kako su doprle do milijuna potencijalnih imigranta pomoću međunarodne reklamne kampanje u kojoj su Norvežane prezentirali, među ostalim, kao ksenofobe.

Prema brojkama norveškog Ministarstva pravosuđa, web stranice sa smišljeno upućenim porukama te dokumentarni filmovi uvjerili su potencijalne imigrante da ostanu u svojim zemljama. Navodno je spomenute stranice posjetilo oko 11,5 milijuna ljudi, dok su filmovi imali 21 milijun pogleda. Kampanja koju financiraju vlasti još uvijek traje, a prezentira se na više stranih jezika, piše list Klassekampen.

Prema riječima istraživača s norveškog Instituta za društvena istraživanja, Jan Paul Brekkea, ovo je prvi put da jedna vlada koristi društvene mreže za direktnu komunikaciju s imigrantima. Dokumentarci koji su korišteni u kampanji prikazivali su dramatične slike s puta u Europu koji koriste krijumčari, dok narator govori o tome kako su mnogi imigranti putem nestali ili su završili kao robovi. Glavna poruka je da, ako netko želi azil u Norveškoj samo zbog financijskog profita, da neće dobiti dozvolu za ostanak.

Nakon što je započeo proces masovne imigracije, norveške vlasti pokrenule su kampanju s ciljem obeshrabrivanja imigranata i zaustavljanja njihovog dolaska, posebice zbog brojnih smrtnih slučajeva na Mediteranu, za što su najodgovorniji vlast EU i brojne „humanitarne“ organizacije.

Pored toga, brojni stripovi s istom porukom pojavili su se u Somaliji. U jednom takvom, imigrant imenom Hassan prijavio se za azil u Norveškoj, ali je postao izložen svakodnevnom rasizmu, te iskorištavanju na tržištu rada. Pored toga nema zdravstveno osiguranje te se smrzava na oštroj norveškoj zimi. U konačnici, Hassan se vraća u Somaliju. Knjižica od 95 stranica na somalijskom jeziku objavljena je 2014. godine u 48.000 primjeraka koji su podijeljeni somalijskim studentima.

Zanimljiva je činjenica da je sam strip osmislilo somalijsko osoblje u službi UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Nairobiju u Keniji. Knjižicu je također ilustrirao jedan somalijski umjetnik. Na kampanju s video porukama, strip i web stranicu norveške vlasti su potrošile 4 milijuna NOK (oko 3,1 milijun HRK).

Biskup Tor Jørgensen oštro je reagirao na činjenicu da je kampanja financirana državnim novcem.

Ovo je bilo neugodno čitati. To je čisto zastrašivanje. Čini se da Norveška nije zainteresirana za primanje izbjeglica.“ Jørgensen tvrdi kako bi Norveška trebala poslati poruku da ne daje dozvolu za ostanak ekonomskim imigrantima, ali bi trebala pokazati da želi primati izbjeglice.

Somalija je trenutno jedna od zemalja s kojima Norveška ima velike probleme oko deportacije, zbog nepostojanja dogovora između vlasti dvaju zemalja.

Pored svega, europski povjerenik za imigracije Dimitris Avramopoulos pozvao je nedavno norveške vlasti da preuzmu još veći dio imigranata iz Afrike, što su Norvežani odbili.