Norvežanin kojeg je prije pet godina silovao somalijski imigrant rekao je da se osjeća ‘krivim’ jer je njegov silovatelj deportiran u Somaliju.

Žrtva silovanja, Karsten Nordal Hauken, koji se identificira kao anti-rasist i feminist, zbog napada je potonuo u depresiju te se odao upotrebi narkotika. Hauken tvrdi da se osjeća krivim što je njegov silovatelj bio deportiran natrag u Somaliju nakon što je u Norveškoj izdržao zatvorsku kaznu, prenosi Independent.

U članku napisanom za norvešku televiziju NRK, Hauken iznosi svoje iskustvo seksualnog napada i kako je to utjecalo na njegov život. Prepričao je kako se osjećao kad je čuo da će njegov napadač biti deportiran iz zemlje. Opisuje kako ga je to „pomalo iznenadilo“.

Suze su stigle onog trenutka kada sam sjeo u auto“, rekao je.

Osjetio sam olakšanje i radost što odlazi zauvijek. Osjećao sam da je norveška vlada preuzela odgovornost da izvrši konačnu osvetu poput bijesnog oca koji se suočava s nasilnikom djeteta.

Ali, također sam dobio snažan osjećaj krivnje i odgovornosti. Bio sam razlog zašto on ne bi trebao ostati u Norveškoj, već se suočio s vrlo neizvjesnom budućnošću u Somaliji“, nastavio je Hauken.

Već je služio kaznu u zatvoru. Treba li sada ponovno biti kažnjen? Ovaj put puno teže?“ pita se vidno zabrinut.

Bojim se da me neće poželjeti nijedna djevojka i da će mi se drugi muškarci smijati. Bojim se da će me shvatiti kao anti-feministu kada kažem da bi mladići koji se bore trebali dobiti više pažnje“, rekao je Hauken.

Haukenova priča i osobna zabrinutost prema njegovom napadaču ukazuje na čisti Štokholmski sindrom, teški oblik etnomazohizma i patološkog altruizma te nesposobnost zauzimanja za vlastito postojanje i dostojanstvo – simptome koji krase tipične moderne „antifašiste“, „anti-rasiste“ i ostale „progresivce“ modernog doba.