Norveški institut za javno zdravstvo: Cjepiva J&J i AstraZenece trebala bi biti isključena zbog potencijalnih nuspojava

Institut za javno zdravstvo u Norveškoj preporučio je prestanak upotrebe cjepiva Johnson & Johnson, dodajući preporuku da se trajno izbjegava i uporaba cjepiva AstraZenece protiv Covida-19 zbog straha od nuspojava.

U priopćenju za tisak u ponedjeljak, Norveški institut za javno zdravstvo (NIPH) savjetovao je vladu protiv upotrebe cjepiva Johnson & Johnson (Jenssen), slijedeći smjernice komisije koju je imenovala vlada. Odbor je također podržao raniju preporuku NIPH-a da se ne koristi ni cjepivo AstraZenece.

„Ne preporučujemo upotrebu cjepiva u nacionalnom programu cijepljenja zbog uočenih ozbiljnih nuspojava“, rekao je Lars Vorland, predsjednik stručnog povjerenstva, na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

U svojoj izjavi NIPH je službeno objavio preporuku da se ne koristi cjepivo tvrtke Johnson & Johnson. „Cilj nam je zaštititi što više ljudi, što je brže moguće, ponovno otvoriti društvo i vratiti svakodnevni život. Stoga je teška odluka preporučiti da se jedno od cjepiva protiv Covida ne koristi aktivno u programu.“

NIPH preporučuje da se cjepivo Johnson & Johnson čuva za hitne slučajeve u slučaju da opskrba mRNA cjepivom ne uspije. Dodaju da je posebno prikladno za cjepivo za hitne slučajeve jer zahtijeva samo jednu dozu i može se dugo čuvati.

Organizacija je citirala američke podatke koji sugeriraju da je manje vjerojatno da će cjepivo Johnson & Johnson uzrokovati krvne ugruške od onog AtraZenece, ali rekla je da još nema jasne slike.

NIPH je rekao da je postignut značajan napredak u programu cijepljenja, jer su mnoge starije osobe već potpuno cijepljene, te da postoji pouzdana opskrba mRNA cjepivima, tj. Modernom i Pfizerom, koje je Oslo odobrio.

Ministar zdravstva Bent Hoeie rekao je na konferenciji za novinare da će „vlada to koristiti kao osnovu za svoju odluku, zajedno s preporukama Instituta za javno zdravstvo, treba li koristiti ta cjepiva“.

U travnju je NIPH preporučio vladi da prestane koristiti cjepivo Oxford / AstraZeneca Covid-19 nakon podužeg pregleda uboda. Oslo je obustavio uporabu cjepiva 11. ožujka nakon izvještaja o potencijalno fatalnim rijetkim krvnim ugrušcima. Zabrinutost za zgrušavanje krvi već je dovela do ograničenja u distribuciji cjepiva u više zemalja.

Pet zdravstvenih radnika, svi u dobi između 32 i 54 godine, hospitalizirano je nakon primanja cjepiva AstraZeneca u Norveškoj. Troje ih je umrlo.