Norveški ministar pravosuđa predlaže kastraciju pedofila

Norveški ministar pravosuđa Per-Willy Amundsen šokirao je javnost prijedlogom da se osobe osuđene za seksualno napastovanje djece kemijski kastriraju.

Do nedavno se Amundsen zalagao samo za oduzimanje državljanstva zlostavljačima djece, no ovaj put krenuo je i korak dalje.

„Prioritet mi je uhićenje i osuđivanje ovih pedofilskih čudovišta, te učiniti što treba da oni postanu bezopasni, oni nemaju što tražiti u našem društvu. U skladu s tim, sve mjere treba uzeti u obzir“, izjavio je Amundsen.

Medicinska kastracija pedofila jedan je od dugogodišnjih ciljeva Progresivne stranke, kojoj Amundsen pripada, davno prije nego je došla na vlast 2013. godine. Još 2009. godine predložili su liječenje pedofila hormonskom terapijom koja bi uzrokovala gubitak seksualnog nagona.

Ako se ovom mjerom mogu spasiti djeca, to je meni dovoljno. Pravo naše djece da ne budu izložena ovim zločinima važnije je od prava pedofila da upražnjavaju seksualne potrebe“, rekao je Amundsen.

No, ovaj prijedlog izazvao je kritike stručnjaka. Psiholog Pål Grøndahl nazvao je prijedlog „nepromišljenim“ i sugerirao da takvo jednostavno riješenje vjerojatno ne bi funkcioniralo.

Za razliku od kirurške kastracije, gdje se uklanjanju spolne žlijezde, kemijska kastracija ne uklanja organe, niti je vrsta sterilizacije, njeni učinci smatraju se privremenima te se mogu poništiti. Prema riječima stručnjaka, u javnosti su dostupni mnogi preparati, poput anaboličkih steroida, koji efikasno mogu poništiti učinak hormonske terapije.

Posljednjih godina je nekoliko europskih zemalja, poput Poljske, Moldavije i Estonije, uvelo u praksu kemijsku kastraciju silovatelja i pedofila, najčešće u zamjenu za smanjenje zatvorske kazne.

Izvor: Sputnik