Norveški ministar pravosuđa Jøran Kallmyr rekao je da bi nedavno javno spaljivanje Kur’ana od strane anti-islamizacijske skupine trebalo biti obuhvaćeno slobodom govora.

Grupa zvana Stop islamizaciji Norveške (SIAN) pokušala je ovog mjeseca spaliti primjerak Kur’ana na prosvjedu u Kristiansandu, što je dovelo do polemike oko toga da li je djelo obuhvaćeno slobodom govora ili je nezakonito, prenosi Verdens Gang.

Čak i ako se ogradimo od spaljivanja Kur’ana, moramo to izdržati u našem društvu jer imamo slobodu govora, a spaljivanje Kur’ana dio je te slobode govora“, kazao je ministar pravosuđa Kallmyr.

Prije kontroverznog protesta i spaljivanja, ravnatelj policije Benedicte Bjørnland naložio je službenicima da zaustave sve koji pokušavaju zapaliti Kur’an.

Policija je od ranog dijaloga s njima obavještavala ih da paljenje na javnim mjestima vezano uz demonstracije nije prihvatljivo i da će s obzirom na kontekst vjerojatno kršiti članak 185 Kaznenog zakona.“ Rekao je Bjørnland.

Martin Bernsen iz Policijske sigurnosne službe tvrdio je da su vlasti zabrinute kako bi spaljivanje Kur’ana moglo dovesti do odmazde, rekavši: „Mi na to gledamo kao na okidač za nasilne akcije i policiji smo dali opis situacije.

Paljenje Kur’ana na ulici osudile su vlasti nekoliko islamskih zemalja, tvrdnjama kako je riječ o nepoštivanju svete knjige.

Sam čin je više nego očito beskoristan u širenju islama, a posebice islamskog radikalizma. Kao takvog, može ga se tek promatrati kao tipičnu provokaciju u vlastitoj nemoći za konkretnijim načinima promjene sustava.

Istovremeno, diljem Skandinavije već pola desetljeća vlada sustavno nepoštivanje autohtonih stanovnika koji su mahom mete masovnih silovanja, nasilja, tiranije i radikalne propagande.