Norveški olimpijski tim pod paljbom zbog runskih obilježja

Foto: Dale of Norway

Norveški olimpijski tim našao se metom medijskog napada zbog starog runskog znaka „Tyr“, koji se nalazi na njihovoj službenog odjeći, zbog činjenice da su kroz povijest taj znak, kao dio nordijske baštine, između ostalog koristili i nacionalsocijalisti, te moderni desničari.

Norveški skijaški tim tako je odustao od korištenja spornih džempera, zbog optužbi da spomenuti dizajn „aludira na nacizam“. Kristin Lysdahl, koja predstavlja norveški tim u spustu, kazala je da „nitko od nas ne koristi te džempere pred novinarima“. Isto je potvrdio i Jonathan Nordbotten, član muškog olimpijskog tima, naglasivši da nitko iz njegovog tima više neće koristiti spomenute džempere.

[do_widget id=text-53]

Proizvođač džempera, tvrtka Dale of Norway, odabrala je runski uzorak s obzirom da se radi o dijelu skandinavskog nasljeđa. Tyr je stari nordijski simbol povezan s bogom pobjede.

Poput mnogih drugih runskih simbola, kroz povijest su ga prihvaćali i koristili mnogi, pa tako i Treći Reich, a kasnije je korišten i na mnogim zastavama i obilježjima skandinavskih desničarskih organizacija.

IZVORSputnik